Home » Știință » Viitorul arată bine. Persoanele cu picioare amputate pot controla protezele bionice cu creierul

Viitorul arată bine. Persoanele cu picioare amputate pot controla protezele bionice cu creierul

Viitorul arată bine. Persoanele cu picioare amputate pot controla protezele bionice cu creierul
Publicat: 21.05.2015
Oamenii de ştiinţă din Islanda au inventat noi membre bionice care pot fi controlate de gândurile purătorului. Tehnologia este atât de avansată încât aceasta este deja testată de două persoane.

Dezvoltate de o companie care se numeşte Ossur, prima tehnologie de acest tip din lume implică implantarea unor senzori mioelectrici (care folosesc curentul electric produs de contracţiile musculare) cu dimensiuni de cinci milimetri pe trei milimetri în ţesutul muscular rezidual pentru a măsura şi interpreta semnalele dintre terminaţiile nervoase şi creier. Mişcarea piciorului este activată de un receiver. Cu ajutorul acestor tehnologii, pacienţii pot executa mişcări inconştient.

”Puterea creierului, când preia controlul, transmite impulsuri către muşchii care se contractă”, a explicat Thorvaldur Ingvarsson, chirurg ortoped şi directorul de cercetare şi dezvoltare al Ossur.

”Am pus senzori în muşchi care captează semnalul şi le transmite protezei care reacţionează la ceea ce vrea creierului”, a detaliat cercetătorul.

Tehnologia este unică în lume deoarece nu necesită transplantul de ţesut muscular în zona afectată. Acest transplant înseamnă un efort suplimentar pentru pacienţi.

Unul dintre cei doi voluntari care testează tehnologia de 12 luni a încercat să explice senzaţia bizară de a controla un dispozitiv care pare a fi o parte integrantă a corpului.

”Mi-a luat cam 10 minute să-mi pot controla piciorul. Am putut să mă ridic pur şi simplu în picioare şi să plec. Să mă întorc, să mă aşez, să-mi mişc piciorul în ce poziţie voiam (…) Nu puteam să-mi explic. Era ca şi cum l-aş mişca cu muşchii mei. Nu o făcea nimeni altcineva, nu o făcea piciorul. O făceam eu ceea ce a fost foarte ciudat şi copleşitor”, a povestit Gummi Olafsson.

Sursă: Science Alert

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase