Dacă aceste proprietăţi sunt confirmate, această nouă stare a materiei le va permite cercetătorilor să înţeleagă mai bine de ce unele materiale au potenţialul de a atinge supraconductivitatea la o temperatură critică relativ înaltă. Printr-o temperatură relativ înaltă se înţelege în acest caz -135 de grade Celsius. Supraconductivitatea permite unui material să conducă electricitatea fără rezistenţă, adică fără căldură, sunet sau orice altă formă de eliberare de energie. Dacă am reuşi să atingem aceste aşa-numite temperaturi înalte am putea revoluţiona modul în care producem energie electrică.
Numele noii stări a fost inspirat de efectul Jahn-Teller, folosit în chimie pentru a explica distorsionarea moleculelor în anumite situaţii. Similar, această nouă stare a materiei le permite cercetătorilor să transforme un izolator, care nu poate conduce electricitate, într-un conductor, doar prin aplicarea de presiune. Oamenii de ştiinţă s-au folosit de rubidiu pentru a realiza acest lucru.
”Atomii de rubidiu aplică presiune. În mod normal când ne gândim la aplicarea de presiune ne gândim că strângem ceva, forţând moleculele să se apropie. Este posibil să facem acelaşi lucru, însă pe cale chimică, micşorând distanţa între molecule adăugând sau eliminând barierele dintre ele, adăugând nişte atomi în plus”, a explicat Michael Byrne.
Aceste descoperiri indică faptul că anumite materiale izolatoare ar putea fi transformate în supraconductori, materiale extrem de valoroase.
Sursă: Science Alert