”Cu toate că înţelegem mecanica din spatele generării tunetelor, nu este foarte clar care proces fizic al descărcării fulgerului produce trăsnetul pe care îl auzim”, spune Maher A. Dayeh, cercetător la un institut de specialitate.
”Un ascultător percepe tunetul în mare parte în funcţie de cât de aproape este de fulger. Dacă este în apropiere are un sunet ascuţit, spart. De la distanţă sunetul seamănă cu un huruit şi se aude pentru o perioadă mai lungă de timp”, a explicat Dayeh.
Cercetătorul şi-a propus să capteze, la propriu, undele sonore produse de tunet. Fulgerul este o reprezentare vizuală a aceluiaşi proces complex de sarcini electrostatice care produc tunetul. Altfel spus, tunetul este reprezentarea auditivă a fulgerului. Pentru a înţelege mai bine acest fenomen, cercetătorii încearcă să realizeze o imagistică a acusticii pentru a determina originea tunetelor.
Pentru a face acest lucru, echipa lui Dayeh a găsit o metodă de a capta fulgerele şi tunetele. Mai exact, ei au lansat, în timpul unei furtuni, o rachetă de care era ataşat un fir de cupru. Cuprul i-a ajutat pe cercetători să ”atragă” fulgerul într-un anumit loc astfel încât să-l poata studia cu anumite instrumente.
Experimentul poate fi urmărit pe înregistrarea de mai jos.
În imaginile de mai jos se poate observa expunerea firului de cupru la furgerele repetitive pe care le-a captat. În dreapta sunt informaţiile acustice ale tunetelor, date captate cu ajutorul unor microfoane.
Sursă: Science Daily