Cercetătorii au descoperit că expunerea la aceste raze care străbat spaţiul poate cauza probleme cognitive asemănătoare demenţei pentru astronauţi în misiunea NASA pe Marte, care ar urma să dureze cel puţin doi ani şi jumătate.
În cadrul studiului finanţat de NASA mai mulţi şoareci au fost expuşi la particule înalt încărcate energetic, asemenea razelor cosmice, iar în cazul lor s-a putut observa un declin al cogniţiei şi apariţia unor schimbări în strucura şi integritatea celulelor nervoase şi a sinapselor.
Particulele iradiate din razele cosmice galactice, rămăşiţe ale supernovelor, pot penetra nava spaţială şi corpurile astronauţilor. Pământul este însă protejat de ele graţie magnetosferei sale.
Sursă: YouTube
Profesorul Charles Limoli de la Universitatea din California spune că este de aşteptat ca efectele pe care le-au putut vedea cercetătorii la şoarecii din cadrul experimentului să apară şi la oameni.”Astronauţii ar putea avea probleme cognitive care vor duce la scăderi ale performanţei, confuzie, creştere a anxietăţii şi probleme legate de sănătatea mentală pe termen lung”, a explicat Limoli.
NASA dezvoltă deja tehnologia necesară pentru a trimite oamenii pe un asteriod, până în 2025, şi pe Marte, până în anii 2030.
Purtătorul de cuvânt al NASA a explicat că misiunea pe Marte va dura cel puţin doi ani şi jumătate. Călătoria până la planetă va dura şase luni, apoi astronauţii vor staţiona pe Marte timp de 18 luni şi în cele din urmă vor parcurge alte şase luni în spaţiu pe drum spre Pământ.
Deşi pe perioada în care se vor afla pe Marte astronauţii nu se vor putea proteja în totalitate de razele cosmice, este posibil ca specialiştii să construiască nave spaţiale care vor avea scuturi protectoare mai puternice în anumite zone, spune profesorul Limoli.