Cercetătorii au descoperit ”butonul” de reset al ceasului nostru intern
Înţelegerea şi influenţarea activităţii sale ar putea duce la vindecarea unor tulburări precum insomnia, depresia sau obezitatea, boli care sunt influenţate de obiceiurile noastre de somn sau de expunerea la lumină (spre exemplu, când verificăm ora la ecranul luminos al unui telefon).
Oamenii de ştiinţă au stabilit deja că lumina controlează în mod natural ritmul circadian. Noul studiu arată că lumina resetează ceasul nostru intern. Mai exact, determină producerea unui fosfat care se combină cu o proteină numită elF4E. Procesul se numeşte fosforilare. Cercetătorii sunt de părere că intervenţia în fosforilare ne-ar putea ajuta să facem faţă mai bine ritmului secolului în care trăim.
”Studiul este primul care dezvăluie mecanismul care explică cum reglează lumina sinteza proteinelor din creier şi cum aceasta afectează funcţionarea ceasului circadian”, susţine biochimistul Nahum Sonenberg de la Universitatea McGill din Quebec.
Cercetarea a fost realizată pe şoareci, nu oameni, însă toate mamiferele au ceasuri circadiene similare, prin urmare rezultatele sunt în măsură să indice procesele care ar avea loc în creierul nostru.
Sursă: Science Alert