Cercetarea realizată de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Harvard din Statele Unite este creditată a fi prima care a investigat relaţia dintre consumul de fructe şi legume care conţin urme de pesticide şi calitatea materialului seminal al bărbaţilor.
Cercetătorii au analizat 338 de probe de spermă de la 155 de bărbaţi cu vârste între 18 şi 55 de ani care participă la un studiu de fertilitate încă în desfăşurare.
Voluntarii au fost chestionaţi, zilnic, în legătură cu consumul diferitelor tipuri de fructe şi legume, acestea fiind clasificate ca având concentraţii mari, moderate respectiv mici de urme de pesticide. Pe lista fructelor şi legumelor cu un conţinut mic se află mazărea, fasolea, grapefruitul sau ceapa, în timp ce, al polul opus, se află ardeiul, spanacul, căpşunile, merele şi perele.
Rezultatele au fost ajustate în funcţie de alţi factori precum fumatul sau masa corporală, despre care se ştie că afectează calitatea spermei.
Cercetătorii au ajuns la concluzia că bărbaţii care au consumat cele mai mari cantităţi de fructe şi legume având concentraţii mari de urme de pesticide aveau un număr de spermatozoizi mai scăzut cu circa 49% decât bărbaţii care au evitat să mănânce astlfe de alimente.
Mai exact, ei au avut un număr mediu de spermatozoizi de 86 de milioane pe ejaculare, faţă de 171 de milioane pe ejaculare, cât au înregistrat, în medie, bărbaţii care nu au consumat fructe şi legume cu o concentraţie ridicată de urme de pesticide.
Mai mult, bărbaţii care au mâncat legume şi fructe cu urme de pesticide au fost cu 32% mai predispuşi să producă spermă deformată, ceea ce înseamnă că aceste substanţe ar putea afecta fertilitatea bărbaţilor.
”Aceste rezultate nu ar trebui să descurajeze consumul de fructe şi legume”, au precizat cercetătorii care le recomandă bărbaţilor să aleagă produsele organice.
Sursă: Science Alert