Misterul planetei Mercur a fost rezolvat. Ipoteza pe care nimeni nu a luat-o în considerare până acum
Aceştia susţin că suprafaţa planetei este acoperită cu un strat de carbon acumulat pe parcursul a miliarde de ani de la cometele care au trecut prin zona ei şi că acest strat a „pictat” de fapt Mercur în negru.
„De mult timp se credea că un agent misterios închidea culoarea planetei şi contribuia la capacitatea sa scăzută de reflexie”, a declarat Megan Bruck Syral, cercetător la Lawrence Livermore National Laboratory. Un lucru nu fusese însă luat în considerare până acum, respectiv acela că materia ar putea proveni de la comete.
Planetele care nu au o atmosferă, asemenea satelitului nostru natural – Luna, sunt des lovite de micrometeoriţi. Din moment ce aerul nu există, acest proces generează un strat subţire de particule care pot întuneca suprafaţa planetelor. Analizele cercetătorilor au sugerat însă că acest strat nu este suficient însă pentru a obţine culoarea lui Mercur.
Cometele se sparg în bucăţi în momentul în care se apropie de Soare, aflat în imediata proximitate a planetei Mercur.Praful cometelor este compus până la 25% din carbon, deci Merrcur ar fi expusă la un adevărat „bombardament” de carbon din cauza cometelor.
Calculele şi simulările cercetătorilor dau dreptate acestei ipoteze şi arată că, de fapt, carbonul acţionează pe Mercur asemenea unei „vopsele invizibile”.
Sursă: Daily Mail