„Datele preliminare sugerează o amânare care va dura între câteva zile şi mai multe săptămâni”, au declarat, marţi, cercetătorii de la CERN, o organizaţie care este considerată liderul mondial în domeniul fizicii particulelor, informează Reuters.
Inginerii de la CERN ar fi dorit să înceapă, miercuri, să expedieze fascicule de protoni în direcţii opuse, de-a lungul tunelului subteran de 27 de kilometri al LHC, aflat la graniţa dintre Franţa şi Elveţia, care a fost închis pentru remodernizare în ultimii doi ani.
Această etapă ar fi reprezentat un „preludiu” pentru repornirea coliziunilor de particule la sfârşitul lunii mai cu o putere de două ori mai mare decât aceea care era folosită de LHC între anii 2010 şi 2013.
Ciocnirile de particule din interiorul LHC sunt generate de cercetători pentru a recrea condiţiile existente la scurt timp după Big Bang, în primele clipe de viaţă ale Universului. În cadrul unei reuşite ştiinţifice extraordinare din 2012, cercetătorii de la CERN au anunţat că au descoperit o nouă particulă subatomică, un element de bază aflat la temelia Universului, care s-a dovedit a fi celebrul boson, imaginat şi numit cu o jumătate de secol înainte de fizicianul Peter Higgs.
Sursă: YouTube
Speranţele oamenilor de ştiinţă legate de relansarea acceleratorului de particule operat de CERN vizează descifrarea principiilor de funcţionare ale „Modelului Standard” – modelul teoretic ce descrie felul în care Universul funcţionează la nivel de particule elementare -, dar şi realizarea unor noi descoperiri într-un domeniu inovator, denumit „Noua fizică”.
Acestea vizează căutarea materiei întunecate, care reprezintă până la 96% din masa Universului şi care poate fi detectată doar prin influenţa pe care o are asupra materiei vizibile din jurul ei.
Sursă: Mediafax