Calea Lactee are câţiva „vecini” noi: nouă galaxii pitice, situate în apropiere de Micul Nor al lui Magellan şi Marele Nor al lui Magellan. Descoperirea, care a fost realizată de astronomii de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie, a fost prezentată pe larg într-un articol publicat marţi în The Astrophysical Journal.
Galaxiile pitice pot să conţină doar câteva mii de stele, pentru cele mai mici dintre aceste formaţiuni cereşti, în contextul în care galaxiile precum Calea Lactee conţin de obicei câteva sute de miliarde de stele. Cele nouă galaxii pitice descoperite recent sunt de aproximativ un milion de ori mai mici decât Calea Lactee şi de un miliard de ori mai puţin luminoase.
De asemenea, ele ar putea fi „înghiţite” de galaxia noastră. Cea mai mică dintre ele orbitează în jurul Căii Lactee la o distanţă de doar 97.000 de ani-lumină şi este pe cale să fie destrămată, din cauza forţei de atracţie pe care o exercită galaxia noastră. Celelalte sunt mai îndepărtate, dar destinul lor pare pecetluit: mai devreme sau mai târziu şi ele vor fi „devorate” de Calea Lactee.
„Descoperirea unui număr atât de mare de «sateliţi» într-o zonă atât de mică a cerului este complet neaşteptată. Nu ne venea să credem!”, au declarat autorii studiului. Satisfacţia savanţilor britanici este într-adevăr pe deplin justificată, deoarece nicio galaxie pitică nu a fost descoperită în ultimii 10 ani.