Explozia solară din categoria X, cea mai puternică, a atins apogeul la ora 16:22 GMT (18:22 ora României), avându-şi originea în pata solară denumită Active Region 12297 (AR12297). Imagini ale exploziei au fost surprinse de sonda spaţială Solar Dynamics Observatory (SDO).
AR12297 a emis în ultimele zile un număr de rachete de semnalizare de o putere medie. Evenimentul de miercuri a fost, însă, la un alt nivel, oprind pentru o oră comunicaţiile radio de înaltă frecvenţă în zone largi, afirmă oamenii de ştiinţă de la U.S. Space Weather Prediction Center (SWPC).
Foto: NASA
Explozia solară de miercuri este înregistrată în clasa X2.2, pe o scară ce măsoară furtunile solare. Oamenii de ştiinţă clasifică exploziile solare puternice în trei categorii: C – cea mai slabă, M – de un nivel mediu – şi X – nivelul cel mai puternic. Rachetele de semnalizare X sunt de 10 ori mai puternice decât cele din clasa M. Totodată, exploziile din categoria X2 şi X3 sunt de două ori, respectiv de trei ori mai puternice decât cele din categoria X1.
Foto: NASA
Exploziile solare sunt adesea însoţite de emanaţii coronale în masă (CME), nori impredictibili formaţi din miliarde de tone de protoni şi electroni. Dacă radiaţia emisă de o explozie solară ajunge pe Pământ în doar câteva minute, durează de obicei mai multe zile ca CME să ajungă pe Terra. Venirea unor emanaţii coronale în masă puternice pe Pământ poate provoca ravagii, precum furtuni geomagnetice care pot perturba reţele electrice şi de navigaţie prin satelit.
Nu este clar momentul când aceşti nori impredictibili vor ajunge pe Pământ. Cu toate acestea a fost emisă o avertizare de furtună geomagnetică minoră pentru vineri (13 martie).
Sursă: Space.com