O galaxie pitic ar putea dezvălui noi informaţii despre materia neagră
Materia neagră este un element greu de observat deoarece nici nu emite, nici nu absoarbe lumină. Prin urmare, este imposibil de detectat cu telescoapele spaţiale sau orice alte instrumente optice. Teoreticienii susţin că deşi este invizibilă, materia neagră există deoarece în absenţa sa numeroase fenomene cosmice ar fi imposibil de explicat.
Oamenii de ştiinţă spun că materia neagră, care ar reprezenta în jur de 80 la sută din materia cosmică, este prezentă acolo unde există efecte gravitaţionale inexplicabile, dar vizibile în contrast cu materia cosmică observabilă.
Spre exemplu, astrofizicienii susţin că materia neagră determină rotaţia galaxiilor şi variaţiile radiaţiilor cosmice de fond.
Această descoperire ar sugera prezenţa acestei materii misterioase într-o altă manieră – prin radiaţia pe care o emite.
”Ceva din direcţia acestei galaxii pitic emite unde gama. Nu există un motiv convenţional pentru acest fenomen, prin urmare ar putea fi un semn al prezenţei materiei negre”, spune Alex Geringer-Sameth, unul dintre autorii lucrării ştiinţifice pe acest subiect.
Galaxia în cauză se numeşte Reticulum 2 şi este situată relativ aproape de planeta noastră, respectiv la 98.000 de ani-lumină distanţă.
În galaxiile mai mari, radiaţiile gama indică, în general, prezenţa unor găuri negre, pulsari sau quasari, însă, o galaxie pitic este ”un sistem foarte curat şi liniştit”, aşa încât, singura sursă a acestor radiaţii ar putea fi materia neagră, argumentează oamenii de ştiinţă.
Sursă: Wall Street OTC