Când ajung în ciclul primar, copiii expuşi astfel la fum au o probabilitatea de 50% mai mare de a fi suferit deja de dermatită atopică decât cei ai căror mame nu au stat în spaţii în care ar fi putut fi expuse la fumul de ţigară, arată rezultatele unui studiu realizat cercetătorii de din Coreea de Sud.
Dermatita atopică este o afecţiune cutanată inflamatorie care crează o senzaţie de mâncărime. Aceasta este caracteristică primilor ani de viaţă.
Oamenii de ştiinţă au comparat probe de sânge luate de la 3.639 de copii cu vârste curpinse între 7 şi 8 şi au descoperit că purtătorii diferitelor forme ale genelor care codifică TNF-alfa şi TLR-4 erau mai predispuşi să aibă dermatite atopice dacă fuseseră expuşi la fum în perioada în care se aflau încă în uterul mamei.
Ambele gene au fost corelate, de-a lungul timpului, şi cu afecţiuni inflamatorii mult mai grave, precum astmul, boala Crohn (boală inflamatorie cronică ce apare la nivelul peretelui tractului digestiv) şi artrita reumatoidă (afecţiune a articulaţiilor mai rară, dar foarte dureroasă).
Sursă: Science News