Home » Știință » Ce este moartea? Care este momentul exact când eşti decedat, potrivit oamenilor de ştiinţă?

Ce este moartea? Care este momentul exact când eşti decedat, potrivit oamenilor de ştiinţă?

Ce este moartea? Care este momentul exact când eşti decedat, potrivit oamenilor de ştiinţă?
Publicat: 03.03.2015
Linia dintre viaţă şi moarte continuă să rămână neclară, iar momentul exact în care un pachet de celule devine viaţă la fel de bine ca şi punctul în care această viaţă încetează să mai fie rămân într-o continuă dezbatere. Din punct de vedere medical există, însă, o modalitate de a indica cu exactitate momentul când un organism viu devine complet şi fără nicio îndoială mort.

Moartea este oarecum relativă, iar persoanele care au fost declarate în moarte cerebrală sau a căror inimă a încetat să bată au fost observate când au fost „readuse la viaţă datorită progreselor medicale moderne.

Adevărata moarte, potrivit unei conferinţe susţinute pe platforma motivaţională TED-Ed, este atunci când nu există posibilitatea de a fi înviat. Acesta este punctul de la care nu există nici o întoarcere.

Tot ceea ce fac celulele noastre, de la reparaţii la o creştere a reproducerii, este alimentat de glucoză şi oxigen pe care corpul nostru îl transformă în ATP, parte a acizilor nucleici ADN şi ARN. Corpurile noastre urmează legea universală a entropiei, ceea ce înseamnă că aceste molecule tind să se mute aleatoriu din zonele de mare concentrare în cele cu concentraţie scăzută. În timp ce procesul celular este complex şi complicat, pur şi simplu, entropia trebuie ţinută mereu sub control pentru ca viaţa să contiune. Când această balanţă delicată o ia în jos are ca rezultat moartea.

Procedeele de salvare a vieţii, precum un CPR (resuscitare cardiopulmonară) sau un defibrilator, pot întârzia sau chiar preveni moartea, dar odată ce întreaga celulă a cedat la entropie, resuscitarea nu mai este posibilă.

Oamenii de ştiinţă cred, oricum, că dacă ei sunt capabili să găsească o soluţie pentru ca celulele să supravieţuiască entropiei, vor putea într-o zi să depăşească „punctul fără întoarcere”, revizuind efectiv definiţia morţii.

Sursa: Medical Daily

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase