Descoperirea a fost făcută de un grup de cercetători care au făcut o serie de experimente pe şoareci. Aceştia au fost hrăniţi cu emulsificatori folosiţi în hrana procesată. Rezultatele experimentelor au arătat că riscul apariţiei unor boli metabolice şi a unor boli inflamatorii intestinale era crescut în cazul lor.
Autorii nu au confirmat însă că există efecte similare şi în cazul oamenilor, dar sugerează că aceste ingrediente perturbează bariera dintre sistemul imunitar şi flora intestinală, alcătuită din microorganismele care trăiesc în corpul omenesc.
„Studiul trasmite un mesaj foarte clar că schimbările apărute în sursele noastre de hrană alterează flora intestinală şi ne afectează sănătatea”, a declarat Laren Madsen, microbiolog la Universitatea din Alberta, Canada.
Flora intestinală, alcătuită în mare parte din bacterii, ne ajută să luptăm împotriva infecţiilor şi a alergenilor rezistenţi, dar poate ataca şi mucoasa intestinală.
În mod normal, există un strat de mucus care separă celulele intestinale de bacterii. Dacă bacteriile ajung la acestea, ele pot stimula sistemul imunitar şi pot cauza inflamaţii. În cazul unei astfel de inflamaţii, poate apărea o boală inflamatorie a intestinelor, care cauzează diaree, oboseală şi dureri abdominale.
Inflamarea cronică poate duce la apariţia obezităţii şi la creşterea tensiunii. Pacienţii cu o astfel de inflamare sunt predispuţi la boli cardiace şi la diabet.
Sursă: Science Mag