Un student canadian a inventat crema de îndepărtare a tatuajelor
„Când comparăm crema cu tehnicile de îndepărtare a tatuajelor care folosesc laser, unde apar arsuri, cicatrice, băşici, ne dăm seama că am creat un medicament care nu prea are multe efecte secundare”, a declarat inventatorul şi doctorandul Alec Falkenham, în vârstă de 27 de ani.
„Crema nu ţinteşte niciuna dintre celulele normale ale pielii, deci nu apare o inflamaţie foarte mare. De fapt, dacă ţinem cont de procesul pe care îl utilizăm în prezent, nu credem că va mai apărea inflamaţie deloc şi va fi, probabil, un anti-inflamator”, a mai spus cercetătorul.
Un tatuaj este creat prin injectarea de cerneală în piele, iar acest lucru duce la apariţia unui răspuns imunitar. Celulele macrofage vin în regiunea afectată de tatuaj şi „înghit” cerneala. Unele celule transportă cerneala în nodulii limfatici, dar altele rămân în zonă, înghit foarte multă cerneală şi dau naştere tatuajului permanent.
Crema creată de Falkenham funcţionează prin atragerea în zona tatuajului a altor celule ale sistemului imunitar, care vor consuma celulele pline de cerneală. În timp, tatuajul devine tot mai fad, până dispare.
Metoda este nu numai mult mai sigură decât îndepărtarea tatuajelor cu laser, dar ar trebui să fie şi mult mai ieftină.
Crema este încă în faza de testare, iar Alec Falkenham nu ştie de câte aplicări de cremă va fi nevoie pentru îndepărtarea unui tatuaj, dar estimează un cost de patru cenţi per centimetru pătrat, adică în jur de 4,5 dolari pentru un tatuaj care acoperă o zonă de 100 de centimetri pătraţi.