Home » Știință » Furios sau fericit? Cum reuşesc câinii să înţeleagă emoţiile umane

Furios sau fericit? Cum reuşesc câinii să înţeleagă emoţiile umane

Furios sau fericit? Cum reuşesc câinii să înţeleagă emoţiile umane
Publicat: 22.02.2015
Te simti entuziasmat sau furios? Un câine poate determina starea ta emoţională doar uitându-se la expresia de pe chipul tău.

Noi cercetări, publicate în jurnalul Current Biology, reprezintă prima evidenţă concretă a faptului că un animal poate face diferenţa între expresiile de emoţie ale unei alte specii.

Aşa cum orice proprietar de câini ştie, patrupedele sunt foarte pricepute în a ne înţelege, însă studiile precedente se concentrau pe felul în care pot căţeii să ne „citească” folosindu-şi alte simţuri, precum mirosul sau auzul ori observându-ne atenţi comportamentul. Acum, cele mai recente studii arată că numai la vederea chipului zîmbitor, încruntat sau posomorât, câinele înţelege felul în care ne simţim.

Pentru studiu, profesorul Corsin Müller de la Universitatea de Medicină Veterinară din Viena şi echipa lui au făcut poze cu aceeaşi persoană, încruntându-se sau zâmbind. Cercetătorii au arătat aceste imagini câinilor, care au fost dresaţi să facă diferenţa între expresii vesele şi triste. Oamenii de ştiinţă le-au dezvăluit apoi câinilor doar jumătatea de jos sau de sus a imaginilor, care nici acum nu şi-au pierdut abilitatea de a face diferenţa.

„Studiul nostru demonstrează că animalele pot face diferenţa între emoţiile oamenilor. Acestea realizează că zâmbetul şi încruntarea au semnificaţii diferite şi pot face asta nu numai cu persoane pe care le cunosc, ci şi cu chipuri pe care nu le-au mai văzut înainte. Noi credem că câinii asociază o faţă zâmbitoare cu un mesaj pozitiv iar o faţă încruntată cu un înţeles negativ”, a declarat profesorul Müller.

În sprijinul acestor afirmaţii este şi faptul că animalelor le este dificil să asocieze un chip uman furios cu o recompensă, sugerând că ele deja ştiu – bazându-se pe experinţe anterioare – că oamenii supăraţi nu oferă gustări sau mângâieri pe cap.

Sursa: Science Daily

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase