Sky facts
Cometa LONEOS
»Luna octombrie ne-a rezervat o surpriza prin aparitia cometei Loneos. Sper ca ea sa se transforme intr-o spectaculoasa imagine vizibila cu ochiul liber in noiembrie, imediat dupa apusul Soarelui, asa cum s-a intâmplat in ianuarie cu cometa McNaught. Cu multa rabdare si inarmati macar cu un binoclu, la inceputul lui noiembrie, veti putea zari cometa in preajma lui Jupiter, foarte jos, la câteva grade deasupra orizontului in directia sud-vest, o palma la dreapta planetei amintite.
Saturn si Venus
»Cele doua planete isi fac aparitia inca din miez de noapte, Saturn rasarind in Leu in jurul orei 01.00, iar Venus, odata cu primul cântat al cocosului, dupa ora 03.00 dimineata, pe directia est. Incepând cu noiembrie, putem incerca observatii asupra lui Saturn, mai ales ca inelele acestuia dispar incet-incet. Din 2008 vom vedea inelele de pe muchie, Pamântul intrând in planul ecuatorial al lui Saturn si facând imposibila observarea respectivelor inele vreme de câteva saptamâni bune.
Luna si Mercur
»Asa cum spuneam si luna trecuta, toamna asta ne-a rezervat spectacolele celeste dis-de-dimineata. In zorii zilei de 7 noiembrie, dupa ora 06.00, avem parte de o aliniere speciala a planetelor: la numai o palma deasupra orizontului il gasim pe Mercur, urmat indeaproape de secera Lunii, putin mai sus si in dreapta. Deasupra celor doi astri troneaza Venus, foarte stralucitor la acea data, iar ceva mai sus, cu doua palme intinse pe cer, il puteti vedea pe Saturn, acompaniat de Alfa Leo, Regulus. Ma veti intreba cum se face ca aceasta conjunctie are loc taman la 90 de ani de la revolutia bolsevica din 1917. Ei bine, e o simpla coincidenta, dar va pot spune cu certitudine ca cerul la acea data arata banal si plictisitor fata de insiruirea astrala din anul de gratie 2007.
Constelatiile de iarna
»Odata cu ultima luna de toamna, constelatiile de iarna isi fac simtita prezenta si ne incânta cu câteva miraje demne de luat in seama prin orice aparat optic. Orionul isi dezvaluie nebuloasele incepând cu ora 21.00, Pleiadele din Taur sunt sus pe cer toata noaptea, iar Sirius straluceste cu putere dupa ora 23.00.
Foto: NASA, ESA, Shutterstock