Home » Știință » Adio, Terra » Pagina 4

Adio, Terra

Publicat: 09.11.2007
Atat in eventualitatea ca va avea loc o catastrofa globala, cat si in aceea ca vom trai in pace si bunastare pana la adanci batraneti, omenirea nu va ramane pentru totdeauna pe batranul Pamant.

TEHNOLOGII DE PROPULSIE
RAMJET Un manunchi de panouri magnetice prinse intr-o instalatie de mari dimensiuni ar putea transforma nonstop gazul interstelar in combus­tibil pentru navetele spatiale. Calatoria Terra – Alfa Centauri ar dura cateva decenii.
CORABII SOLARE Ar arata asemenea navetei contelui Dooku din Star Wars: Attack of the Clones: o panza biometalica atasata la naveta s-ar folosi de presiunea radiatiilor cosmice pentru a accelera. Calatoria ar dura cateva secole.
LASER Lasere de dimensiuni colo­sa­le fixate pe diverse planete sau pe baze spatiale ar putea „sufla“ in panza corabiilor spatiale, impingandu-le si astfel sporindu-le substantial viteza. Calatoria Terra – Alfa Centauri ar dura zeci de ani.
PULS NUCLEAR Este cea mai controversata varianta, dar, teoretic, ar fi si cea mai rapida in momentul de fata. Explozii pe baza de fuziune nucleara, desfasurate dupa un scut de mari dimensiuni, ar propulsa nava de pe Terra pana pe A.C. in numai cativa ani.
COMETE Pare cea mai improbabila tehnologie de propulsie, dar este luata in calcul foarte serios de catre oamenii de stiinta. Ar presupune existenta unei navete care sa faca autostopul in Galaxie si sa se agate cumva de come­tele ce strabat Calea Lactee.

UNDE LUAM PRIMA CINA IN?SPATIU? 
»Cea dintai destinatie interstelara pe care o vom vizita va fi cu siguranta Alfa Centauri. Este cel mai apropiat sistem solar de al nostru, iar cei doi sori centrali ai lui, Alfa A si Alfa B, par foarte asemanatori Soarelui nostru. Influenta reciproca pe care acestia o manifesta a facut ca in Alfa Centauri sa nu se dezvolte planete de dimensiuni mari si nici planete gazoase.  Cu toate acestea, sistemul este foarte bogat in asteroizi arhiplini de resurse; minerii spatiali vor saliva! Exploatarea acestor resurse va insemna dezvoltarea unor afaceri uriase, care vor aduce bogatii si prosperitate, galvanizand civilizatia noastra la fel de tare ca descoperirea Americii. Dar Alfa Centauri reprezinta doar inceputul.

2600
Imperiul Galactic

A long time ago,  in a Galaxy far, far away…
Daca acum te afli pe o planeta din Alfa Centauri, daca este noapte si privesti pe cer, o sa observi o constelatie care, poate, iti e familiara. Acea forma de W este cu siguranta Casiopeea, una dintre cele mai usor de recunoscut constelatii din Univers. Dar la stanga Casiopeei mai exista o stea, nu exceptional de luminoasa, care strica pattern-ul, transformandu-l intr-un zig-zag necizelat. Acea stea minuscula, care de pe domeniul tau din Alfa Centauri iti pare ca se afla la mama dracului, este Soarele Pamantului. Cum s-ar putea sustine un imperiu stelar care sa cuprinda Pamantul si o planeta de pe Alfa Centauri? Sau, cu alte cuvinte, tinand cont de faptul ca mai toate imperiile de pe Terra au aparut in urma unor confruntari militare sangeroase, ar fi un razboi interstelar un concept fezabil?  Dupa cum am vazut, Galaxia e plina de resurse pentru oricine se incumeta sa le culeaga; prin urmare, in principiu, nu ar exista cauze economice pentru izbucnirea unui astfel de conflict. Dar oamenii au mai plecat la razboi pentru cu totul alte motive si in trecut. Cruciadele lansate de regatele medievale europene impotriva celor musulmane au avut, in primul rand, scopuri religioase si ideologice, nu economice. Distantele imense din Galaxie ar limita probabil declansarea unor razboaie stelare devastatoare. Insa fregate de lupta ar putea cara in poduri de hibernare soldati gata sa atace in orice moment. Tot datorita distantelor, ar fi foarte putin probabil ca Imperiul Galactic sa se nasca si, apoi, sa se sustina altcumva decat prin forta si ideologie. Daca un imperiu ia nastere violent si dictatorial, nu este insa neaparat necesar ca intreaga sa existenta sa fie marcata de aceste coordonate.

 

Tags:
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase