Lungiti pe aceste plute, bastinasii strabateau bariera de spuma, apoi, cu o iscusinta uluitoare, se asezau sub coama valului si reveneau pe tarm cu o viteza incredibila. 150 de ani mai tarziu, practica „He e’nalu” (expresie hawaiiana care poate fi tradusa prin „Sa aluneci pe val si sa te topesti in el”), care reprezenta un element constitutiv al vietii si organizarii comunitatii insulare, a devenit o sursa de placere si un pariu al confruntarii cu stihiile pentru indivizi din intreaga lume.
O sfidare a limitelor, cu numele generic surf. Lumea moderna a adaugat, treptat, formulei originare noi accesorii. Asa s-au nascut windsurf-ul, kitesurf-ul (surf tractat de zmeu), bodyboard-ul, flysurf-ul si, desigur, variantele lor extreme, practicate in conditii de mare risc, ce tineau fie de exacerbarea conditiilor meteo (valuri uriase, vanturi cu viteze ametitoare), fie de locatii cu grad de periculozitate sporit, in preajma tarmurilor stancoase sau printre recifuri. Extrem printre sporturile extreme, windsurf-ul aduce vertijul unei particularitati unice: amestecul exploziv dintre aer si apa.
FACTS
Inovatii
Freestyle si freestyle and wave reprezinta o noua categorie in lumea windsurf-ului. Miza este o cat mai mare apropiere de plaja si un maximum de figuri intr-o arie cat mai restransa. Desi nu este destinat doar profesionistilor, acest tip de competitie este recomandabil sa fie abordat doar de catre cei initiati de ceva vreme in misterele windsurfing-ului. PWA (Professional Windsurfing Association) organizeaza anul acesta circa 2.000 de intreceri.
Zburati pe valuri de 10 metri!
Cele mai semete creste acvatice din Hawaii pot fi intalnite la Sunset Beach, Banzai Pipeline, sau in insula Oahu, langa Honolulu. Recordul in materie de inaltime il detin valurile din Waimea Bay, care pot ajunge pana la 10 metri. Alte locatii: insulele Réunion din Oceanul Indian (unde se afla si renumita scoala de surf de la Roches Noires) sau tarmurile Guadelupei. Plajele australiene ofera, la randu-le, ocazii mirifice de zbor pe valuri.
Competitii WCT este World Championship Tour
In aceasta competitie, 44 dintre cei mai buni surferi din lume se lupta pentru castigarea titlului suprem, de campion mondial. Sportivii clasati pe ultimele 16 locuri urmeaza a fi inlocuiti de primii 16 surferi veniti din WQS (World Qualifying Series). Probele se desfasoara astfel: patru surferi pleaca pe apa, iar patru sau cinci judecatori le evalueaza evolutia. Directorul competitiei ii decide – potrivit notelor conferite de catre judecatori – pe cei doi castigatori ai probei. Acestia trec in turul urmator, ceilalti sunt eliminati. O proba poate dura, in functie de conditiile atmosferice, intre 15 si 30 de minute.