Home » Sporturi » Yachting – sport & loisir

Yachting – sport & loisir

Publicat: 25.07.2007
A avea un iaht se considera a fi o fita obligatorie pentru elita mondena internationala, ai carei membri ar da orice pentru a fi invitati, de pilda, la intalnirea anuala de la Saint Tropez a Clubului Martinez. In aceste conditii, aspectul pur sportiv pare a trece pe planul secund, insa nu putini sunt cei care se incapataneaza sa faca yachting exclusiv de dragul competitiei.

Yachting-ul este si sport olimpic, fiind prezent inclusiv la Jocurile de la Atena, insa marile competitii ale acestei discipline sunt cu totul altele. Intre ele, Cupa Americii s-a impus ca brand de traditie, inaugurat in 1851. Se organizeaza, la fel ca Olimpiadele, din patru in patru ani, iar editia din 2007 (a XXXII-a) va fi gazduita, in premiera, de un port european, Valencia (care a concurat pentru aceasta onoare cu Marsilia, Napoli si Cascais).

Dominata dintotdeauna de americani si de australieni (neo-zeelan­dezii producand si ei unele surprize, asa cum s-a intamplat in 1995), Cupa Americii tinde acum sa se globalizeze. In plus, in fiecare an se organizeaza o multime de alte competitii, unele dintre ele exploatand latura extrema a acestui sport si asa extrem. Atlantic 1000 este o intrecere dura, rezervata catamaranelor mici, cu lungimi de maximum 20 de picioare (ceva mai mult de 6 metri).

Punctul de plecare este Islamorada, o insulita din apropierea Floridei, iar cel de sosire Devil Hills Beach, de pe litoralul Carolinei de Nord. Cele 1.000 de mile se parcurg in doua etape egale (Tybee Island 500 si Outerbanks 500), intre care se ia o zi de pauza. Distanta este strabatuta intr-un timp total de concurs de 70-75 de ore. O alta intrecere de traditie este Marblehead Race Week, disputata de 115 ani in apropierea capitalei neoficiale a yachtingului american (Marblehead este un mic port din apropiere de Boston).

Aici se infrunta anual peste 200 de ambarcatiuni si 1.000 de sportivi. Echivalentul european al Atlantic 1000 este o competitie organizata in Franta, pe coasta bretona. Se pleaca de la Locmiquelic spre Saint Quai Port d’Armour, apoi se traverseaza spre Cardiff, in Tara Galilor, de unde se revine la Locmiquelic, dupa 980 de mile, parcurse adesea in conditii meteorologice dificile. In emisfera sudica, neo-zeelandezii organizeaza curse speciale intre Christchurch si Lautoka, in Insulele Fidji, iar australienii se pot lauda cu regate precum Hogs Breath Race Week. Pariul cel mare ramane, insa, de fiecare data, Cupa Americii…


FACTS


Info util
www.yachting-world.com
www.yachtingnet.com
www.boats.com

www.yachtinguniverse.com
www.yachting.org

www.americascup.com

www.sailinganarchy.com

Tags:
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase