Skate kite-ul (sau surfboard-ul) poate circula, bineinteles, si pe sosea, dar ar fi – sa recunoastem – prea usor, chiar infiorator de banal. Adevaratii sportivi isi aleg intotdeauna rute dificile, pentru a-si testa rezistenta si, deopotriva, pentru a-si stimula creativitatea. Asa au aparut, in ultimii ani, aventurile cu zmeul pe zapada (snowkite), pe apa (kitesurf) si, mai nou, pe nisip sau pe solul arid al desertului. Un vant de 20 km/h este suficient pentru a te pune in miscare, iar unul mai puternic iti poate imprima o viteza considerabila, de pana la 50-60 km/h.
Dispozitivul de deplasare imaginat de Dirk Gion nu este 100% original, el fiind derivat din cele similare folosite pe apa (kite-ul propriu-zis, de fapt doua, unul de 10 metri patrati si celalalt de 2 metri patrati) si din clasica placa de skate, marita insa (1,3 metri) pentru a face loc unui minimum de bagaje. In plus, cu ajutorul unor fire extrem de elastice, dar rezistente la frecare, pilotul poate manevra hibridul vehicul cu multa usurinta, acesta fiind capabil sa franeze, sa ia curbe sau sa evite obstacolele in timp util.
Foto: Guliver
EXPERTS
German in Australia
Cine este Dirk Gion?
»Sportivul si inovatorul neamt are 39 de ani si o lunga cariera in domeniul zmeelor, el fiind un pionier al skate kite-ului si nu numai. De aceasta data, pariul sau a constat in strabaterea intregului continent australian de-a lungul a 17 zile (un itinerariu de peste 3.000 de kilometri, de la Adelaide la Darwin, prin deserturi, lacuri secate si faimoasele „red rocks“), pe un skateboard propulsat de forta vantului prin intermediul unui zmeu gigantic, similar – in unele privinte – parapantei. Urmatoarea tentativa a lui Gion va demara in aprilie si este inspirata de Jules Verne: ocolul lumii in 80 de zile.