Ice climbing
Cataratul pe gheata, in ciuda dificultatii evidente si a costurilor ridicate se practica peste tot in lume, acolo unde alpinistii gasesc un perete montan inghetat. Prima competitie oficiala s-a tinut in 1912, la Courmayeur, pe ghetarul Brenva din Mont Blanc, Franta.
Astazi, concursurile se organizeaza sub egida Uniunii Internationale a Asociatiilor de Alpinism si sunt de trei feluri: de viteza, de dificultate si de viteza pe distante lungi (peste 100 de metri). Traseele se coteaza de la I (simplu) la VIII (complex), iar cotatia tehnica are 4 grade de dificultate.
Cele mai faimoase locatii artificiale se afla in Franta, la Courchevel (turn de gheata de 40 de metri, care trebuie escaladat in 8-14 minute) si in Austria (Alpenpokal, la Fieberbrunn). Circuitul international cel mai la indemana romanilor este cel sloven, de la Mojstrana (perete natural de gheata inalt de 25 metri si cu inclinare de 65-90 de grade, situat in apropiere de statiunea Krankska Gora).
FACTS
Trasee de gheata
In Romania, primele tentative de ice climbing au avut loc in 1980, langa refugiul Salvamont Busteni, pe 4 cascade inghetate, cu inaltimi de 7-40 de metri. Acum, se organizeaza intreceri pe Negoiu, pe Muchiile Balaurului (Fagaras), la Cascada Cailor (Borsa), pe Rarau si la Valul Miresii (Vladeasa).
Ice climbing in Romania
Cine, unde, cat?
» E-mail&sites: info@iceclimbing.net www.iceclimb.com www.romaniaclimb.com www.alpinet.org » Persoana de contact: George Stroie george_stroie@yahoo.com Tel. 0722.162.209 » Calendar: 5-6 martie 2005, Balea Lac » Preturi echipament: Topor Vertige Xtreme 700 – 153 ? Burghie pentru gheata – 44 ? Carabine – 6-10 ? Crampoane Ice Viper – 160 ? Ghete Scarpa T Race – 410 ? Casca Petzl – 90 ? Manusi Deviant – 45 ? Rucsac Revelation – 120 ? www.mountaintechnology.co.uk www.bdel.com