Home » Sporturi » Fedor cel de fier

Fedor cel de fier

Publicat: 30.01.2009
Cu pumnii si picioarele, de peste opt ani de zile, un rus s-a incoronat drept tar suprem al lumii luptelor cu reguli minime. Expertii fenomenului MMA de pe intregul mapamond sunt chiar de parere ca avem norocul sa fim contemporani cu un fenomen unic al tuturor sporturilor de contact. Acesta este Fedor Emelianenko. Sau Fedor cel de fier, o legenda vie care a prins contur sub ochii nostri…

Maica Rusie naste fii necrutatori!

In pragul mileniului trei, amatorii sporturilor de lupta s-au bucurat de nasterea si impunerea unui concept progresist care a schimbat definitiv perceptia obisnuita asupra confruntarii dintre doi oameni. Satui de limitarea regulamentara in care sunt incorsetate sporturile de lupta clasice, precum boxul, kick-boxul, judo-ul sau luptele libere, apologetii fenomenului MMA (Mixed Martial Arts) au impus o filosofie de lupta extrem de flexibila si permisiva, articulata pe baza unor principii si reguli barbatesti care sa satisfaca si sa raspunda cat mai onest dilemelor si intrebarilor luptatorilor. Intrebari de genul: “Ce se intampla daca ajung la sol cu adversarul? Ce pot sa fac daca sunt proiectat la sol, iar adversarul ma potopeste cu o avalansa de pumni, genunchi, picioare si coate? Dar daca adversarul ma stranguleaza sau imi aplica o cheie de brat sau picior? Cum scap de un adversar care ma imobilizeaza si ma piseaza cu lovituri?” In cele din urma, toate aceste dileme si-au gasit cu prisosinta raspunsurile in cadrul competitiilor organizate de promotorii si organizatiile implicate in sustinerea MMA, precum PrideFc, UFC, Cage Rage, Rings, Elite XC sau Shooto.

Modalitatea in care doi luptatori se infrunta in mod liber este veche de cat lumea, fiind prezenta in cadrul multor traditii martiale din lumea intreaga. In afara de stravechiul Pankration din Grecia Antica, rusii se lupta urmand traditia Bezboy Pravyl, chinezii mentin si in prezent luptele de tip Lei-Tai, bastinasii din insulele Okinawa se mandresc cu infruntarile Tegumi. Mai aproape de zilele noastre, intrecerile de tip Vale Tudo (“totul merge” – in traducere directa) din Brazilia, au readus in prim plan luptele cu regulament minim in care adversarii au voie sa foloseasca aproape orice procedeu prin care oponentul este facut K.O. sau obligat sa abandoneze datorita aplicarii unei strangulari sau a unei chei in urma careia piciorul sau mana adversarului sunt in pericol de a fi luxate, daca acesta nu semnaleaza ca abandoneaza confruntarea. Rar, cativa japonezi, olandezi sau americani au ajuns sa se numere printre starurile MMA-ului actual. Iar in universul luptelor cu reguli minime, suprematia brazilienilor a tinut foarte putin, pentru ca sud-americanii s-au vazut fortati sa-si imparta hegemonia cu un tip aparte de luptatori, ex-sovieticii.

De aproape 20 de ani, atentia impatimitilor fenomenului MMA este captata definitiv de evolutia in arena a luptatorilor veniti din spatiul ex-sovietic. Inca de la caderea Cortinei de Fier a Comunismului, petrecuta la inceputul anilor ’90, rusii, ucrainenii, cecenii si kazahii au zguduit la propriu podelele din toate competitiile sporturilor de contact. Trecand prin judo, kick box, karate knock-down, sambo, sanshou si MMA, ex-sovieticii si-au impus dominarea fara mila in universul aparte al confruntarilor fizice. Nume precum Nicolai Valuev, fratii Klitskcho, Ruslan Chagaev, Alexander Povetkin, Alexander Ustinov, Ruslan Karaev, Igor Zinoviev, Magomet Magomedov, Salihov Muslim, Ibragim Magomedov, Alexander Pitchkunov, Alexei Ignashov sau Lechi Kurbanov, spun multe amatorilor de box, kick box, Kyokushin Karate sau Sanshou. Evident, scena luptelor cu reguli minime nu a ramas straina ex-sovieticilor. Din contra, afinitatea naturala a slavilor, caucazienilor si centrasiaticilor pentru lupta totala, i-a facut sa domine lumea celor mai duri luptatori din lume. Maica Rusie naste fii necrutatori!

Cele mai bune momente ale fostului campion Igor Vovchankin, precursorul lui Fedor

Extraordinarnai borets

Inceputul l-a dat ucraineanul Igor Vovchankin, un produs al scolilor de kick-box si sambo din Harkov. Vreme de trei ani consecutivi, puterea de K.O. a loviturilor sale spectaculoase precum si agresivitatea neobisnuita din ring, i-au garantat lui Igor titlul de campion absolut al turneului International Vale Tudo Championship (IVC). In aceeasi perioada, Oleg Taktarov, un exponent al scolii ruse de sambo, era protagonistul unor meciuri de legenda in primele campionate UFC. La randul lor, Amar Suloev si Ansar Chagalov au livrat adversarilor nenorocosi lovituri naucitoare in ringurile si in custile de lupta. Mai aproape de zilele noastre, Serghei Kharitonov a lansat o figura greu de uitat in PrideFc, in timp ce compatriotul sau Andrei Arlovski, a ajuns campionul categoriei grea din UFC. Totusi, “tatucul” tuturor durilor din lume este unul singur – Fedor Emelianenko, un adevarat fenomen. Este foarte greu de exprimat in cuvinte exacte adevarata dimensiune a lui Fedor in cadrul lumii MMA-ului. Inchipuiti-va in lumea fotbalului un sportiv cu talentul si tehnicitatea lui Maradona si inmultiti-l cu 5. Sau 6! Prin comparatie, aceasta ar fi o valoare apropiata de cea a lui Fedor. Sau imaginati-va un boxer neinvins care sa fi spulberat la rand adversari precum Tyson, Hollyfield, Valuev, Klitskcho si tot va reiesi o comparatie nereusita cu rusul de fier. Fedor este imbatabil, pentru simplul fapt ca nimeni nu a reusit sa-l invinga in intreaga sa cariera. Iar expertii de MMA profetesc de ani de zile ca acest “extraordinarnai borets” (luptator extraordinar in limba rusa) nu va fi invins niciodata.

In cazul lui avem de-a face cu ceea ce am putea numi, pur si simplu, luptatorul perfect! Este un razboinic care se naste la odata la 1.000 de ani – cel putin asta spun despre Fedor publicatiile de specialitate. Ales cel mai bun luptator din toate tipurile de catre prestigioasele World Aliance of Mixed Martial Arts, Inside MMA si Sherdog.com, Fedor Emelianenko ascunde un trecut neobisnuit. Cel mai bun luptator al planetei este, de fapt, un om de o modestie incredibila, cu o origine umila, nascut in saracie, stapan pe destinul sau, continuand sa sfideze cu privirea sa blajina lumea show biz-ului care a esuat lamentabil in incercarea de a-l transforma intr-un produs media-marketabil. Fedor a ramas un rus simplu, protejat de un suflet de copil bonom si inarmat cu un spirit (si un pumn) de fier.

Fedor Emelianenko, luptatorul perfect

Made in CCCP

Nimeni nu banuia vreodata ca in obscura regiune Luhansk din necuprinsul fostei Uniuni Sovietice, avea sa vada lumina zilei pe data de 28 Septembrie 1976, cel mai mare luptator din toate sporturile de contact. Originea sa – extrem de modesta, chiar tipica, am putea spune, pentru cetatenii sovietici din acea perioada. Mama sa, Olga Feodorovna a fost invatatoare, iar tatal, Vladimir Alexandrovici Emelianenko, lucra intr-o otelarie. Copilaria lui Fedor nu are nimic extraordinar, decurgand normal: la varsta de 15 ani, baiatul temina liceul, iar trei ani mai tarziu absoalve o scoala profesionala. Din 1995 pana in 1997 isi satisface stagiul militar in Armata Rosie, cu specializarea de pompier militar. Cariera de luptator a lui Fedor incepe in frageda copilarie, cand tatal sau il duce intr-o sala de Sambo – arta martiala nationala a rusilor, o forma de lupta asemanatoare cu Judo-ul, care cuprinde inclusiv tehnici de lovire impresionante. Micul Fedor a incaput pe mana lui Vasili Ivanovici Gavrilov, antrenor de Judo la scoala sa primara, pentru ca ma apoi sa fie antrenat de cel care l-a slefuit in forma luptatorului neinvins, maestrul emerit Vladimir Mihailovici Voronov, care continua si astazi sa stea in coltul ringurilor, dandu-i indicatii pretioase in timpul meciurilor. Voronov isi aminteste cu nostalgie de momentul cand un Fedor timid, in varsta de 10 ani, intra pentru prima oara in sala sa de antrenament. “Era un copil slabanog, cu miscari impleticite, care nu avea deloc talent la lupta. In schimb, avea o vointa fantastica si o dorinta de a progresa superioare oricarui alt junior pe care l-am antrenat”.

Evolutia sa a fost intradevar uluitoare. In scurt timp, Fedor devine campion national si mondial in Sambo, avand rezultate notabile si in Judo. Intrarea sa in universul MMA pe care avea sa-l domine fara drept de apel se petrece de abia in anul 2000, la varsta de 25 de ani deoarece “Eram prea sarac, nu am avut bani nici macar pentru inscriere”, se confeseaza Emelianenko intr-un interviu. Antrenamentul sau a fost si este unul simplu, eficient si lipsit de ajutorul oricaror tehnologii ultramoderne specifice sportului profesionist. Rusul este un clasic al “old school” din Stary Oskol. Spre deosebire de rivalii sai, Fedor se antreneaza de doua, trei ori pe zi in sedinte de alergat, urcat pe franghie si lucru la sac. O atentie deosebita este acordata exercitiilor specifice de Sambo, Box si Kick-Box. Antrenamentul de forta efectuat zilnic consta din simple flotari si abdomene. Pentru mentinerea rezistentei, Emelianenko alerga zilnic intre 12-15 kilometri, rusul fiind unul dintre amatorii de antrenamente la mare altitudine. Alaturi de antrenorul sau din copilarie, Fedor lucreaza intens tehnici de Box cu Alexander Michkonov. Iar pentru a aprofunda tainele Muay Thai-ului, rusul se antreneaza alaturi de Ernesto Hoost si Ruslan Nagnibeda. Echipa de top care sta in spatele legendei vii, este intregita de maseurul Oleg Neustroev si partenerii sai de lupta, Roman Zentsov si fratele sau, Alexander Emelianenko. De la inceputul carierei sale competitionale pana in prezent, Fedor continua sa se antreneze in cadrul echipei Red Devil, manageriat fiind de Vadim Finkelstein.

Un antrenament simplu, dar eficient

Hegemonia unui bonom

Neinvins in turnee de anvergura mai mica precum RINGS si IVC, Fedor este indrumat de catre echipa sa spre cucerirea celei mai prestigioase redute, Turneul PrideFc. Debutul sau in campionatul unde se infrunta elita luptatorilor din intreaga lume s-a facut printr-o victorie in fata nimeni altuia decat Sem Schilt, colosul olandez inalt de 2,12 metri si greu de 133 kilograme, care mai apoi avea sa ajunga triplu campion K-1. Urmatoarea victima, Heath Herring, era un luptator mult mai bine cotat decat Fedor in acel moment, dar a fost salvat de la macel de catre arbitru, care a intrerupt lupta la momentul oportun. Calea spre titlul final era deschisa. Campionul mondial, brazilianul Antonio Rodrigo Nogueira, poreclit “Minotaurul” datorita fortei sale este naucit de seriile la pumni administrate de Fedor, pierzand titlul. Ca o simpla paranteza, Nogueira a fost si ramane in continuare cel mai bun “greu” al scolii de Jiu-jitsu Brazilian. Meciul in sine a ramas unul dintre cele mai spectaculoase confruntari din istoria MMA-ului. Urmeaza Kazuyuki Fujita, cel mai bun produs al pro-wrestlingului japonez, care cunoaste la randul sau stransoarea rece a mortii, fiind salvat tot de arbitru, care-l opreste la timp pe Fedor din procedeul perfect de sugrumare aplicat lui Fujita.

Fedor vs Kazuyuki Fujita

Gary Goodrige este literalmante masacrat, iar medicul a fost obligat sa opreasca lupta in prima repriza, Fedor lovind atat de tare incat picaturi din sangele lui Goodrige au fost observate la o distanta de 11 metri de ring. Fostul campion al greilor din UFC, americanul Mark Coleman, este umilit la randul sau, in doua meciuri diferite. In ambele confruntari, Fedor i-a fortat mainile pana aproape de fractura, Coleman fiind nevoit sa abandoneze in urma durerii. Intra apoi in ring luptatorii niponi Nakata, Kohsaka,Takada si Ogawa. Toti sunt salvati de spitalizare pe termen lung doar datorita interventiile inspirate ale arbitrilor. Meciul urmator este nu doar o noua confirmare a calitatilor pustiului plecat din Luhansk ci, in egala masura, un document stiintific studiat la marile centre universitare de medicina ale lumii. Elevul cel mai bun al lui Mark Coleman, temutul Kevin Randleman intra in ringul PrideFc, in fata lui Fedor. Restul tine de paranormal… Dupa un schimb rapid de lovituri, Randleman inchide brusc distanta si il proiecteaza direct in cap pe Fedor. Cum nu era de ajuns, peste vertebrele cervicale din gatul lui Faedor, fortate sa suporte socul caderii celor 107 kilograme ale sale, se adauga socul rezultat caderii celor 98 de kg ale lui Randleman, care se arunca peste Fedor. Gatul uman nu este construit de la natura pentru a rezista unor asemenea socuri uriase. Totusi, Fedor pare a nu simti nimic. Din contra, se repozitioneaza si reuseste aproape sa-i rupa mana lui Randleman cu un Kimura, procedeu articular care forteaza dislocarea cotului. Trecusera doar 1 minut si 33 secunde din prima runda. Acasa, in Rusia, lumea intra in delir. Alaturi de presedintele Putin, aparuse un nou lider care sa-i restabileasca orgoliul ranit de fosta mare putere mondiala. Fedor se alege cu porecla de “KGB Cyborg”!

Nasterea lui KGB Cyborg – Fabulosul meci Fedor vs Randleman

Intre timp, brazilienii detronati nu se lasa si trimit o noua legiune de rivali pentru Fedor. Rematch-ul cu “Minotauro” nu-i readuce acestuia din urma centura de campion, Fedor administrandu-i din nou o infrangere severa. “Monstrul” Zuluzinho, inalt de 2 metri si greu de 185 kg este scos din functiune in doar 43 de secunde de catre un Fedor furibund. Ricardo Arona, un expert al luptei la sol si posesor al unor puternice lovituri joase de picior, este aproape de epuizarea fizica in urma unui meci de pomina, intins pe durata a 4 reprize de cate 5 minute fiecare. Cel mai mare “striker” din K-1, croatul din trupele speciale, Mirko “Crocop” Filipovici, vede socat cu ochii neputintei cum toate loviturile sale devastatoare sunt anihilate de un Fedor de gheata, care il domina psihic intregul meci, fara a-l slabi din priviri o singura data! O alta forta a naturii inarmata cu lovituri aducatoare de K.O. oricarui adversar, urma sa fie desfintata de rusul fenomenal. Fostul campion mondial K-1, maori-ul neozeenlandez, Mark “The Duster” Hunt, alege sa-si incerce norocul si intra si el in ring cu Fedor. La sfarsitul primei runde, puternicul Hunt era rapus tot printr-un procedeu Kimura. Fedor devenise un zeu viu in Japonia.

Fedor vs Mark Hunt

Dupa ce promotia PrideFc a fost cumparata si falimentata de Dana White, patronul organizatiei rivale UFC de peste ocean, Fedor, acum campionul fara campionat, continua sa lupte pe bani grei in cadrul unor alte promotii particulare precum BodogFight, Yarennoka, M-1 Global si Affliction. Gigantul coreean Hong Mam Choi realizeaza pe propria-i piele, ca talia sa de 2,18 metri si greutatea de 150 kilograme de oase si muschi sunt total ineficiente in fata Cyborgului scapat parca din laboratoarele secrete ascunse in inghetata Siberie. Inalt doar de 1,83 si greu de 106 kilograme, Fedor aproape-i dizloca bratul lui Choi, in decursul primei reprize. Pe data de 19 iulie 2008, spre stupoarea americanilor de pretutindeni, Fedor il distruge pe cel mai bun greu din UFC, faimosul Tim Sylvia. Ceasul arbitrilor arata doar 36 secunde trecute de la inceperea luptei, cand aceeasi arbitri s-au vazut nevoiti sa intervina pentru a opri meciul. In caz contrar, Fedor era gata sa-si duca sugrumarea la sfarsit… In ultimul sau meci, desfasurat pe data de 24 Ianuarie 2009, Fedor a demonstrat inca o data natura sa supraumana, administrandu-i un K.O. de cosmar compatriotului sau, redutabilul campion U.F.C., Andrei Arlovski. Desi parea sa domine inceputul meciului, Arlovsky cade in capcana intinsa de Fedor, care exploateaza lovitura de genunchi ratata de acesta, livrandu-i in falca un croseu de dreapta care ar fi scos din circulatie si un taur. Pentru nenorocosul Andrei ceasul s-a oprit brusc la 3 minute si 14 secunde de la inceputul confruntarii.

Luptatorul si liderul mondial

Luminile se aprind, Fedor se indreapta spre un nou meci, multimea este in delir, fie ca se afla in sala, la televizor sau pe internet. Durul durilor isi poarta fizionomia de copil bucalat si zambitor, cu ochi de gheata spre ring. Este imbracat modest. Un tricou rosu si o pereche de pantaloni albastri de trening, fara inscriptie de firma. Undeva in public sau in fata unui ecran, Masha, fetita sa striga:
– Tatal meu o sa-i bata pe toti !
Mike Tyson, celebrul boxer, nu o cunoaste pe Masha. Totusi fostul campion mondial declara acelasi lucru: “Pe rusul asta cu burta, nu l-a batut si nu o sa-l bata nimeni, niciodata.” La fel crede si Vladimir Putin, nimeni altul decat tarul neoficial al Rusiei. Mare amator de arte martiale si sporturi de contact, Putin este un admirator si prieten personal cu protejatul sau, Fedor. Declarat drept ambasador si promotor oficial al Sambo-ului, Emelianenko este unul dintre putinii oameni din intreaga lume care au acces nelimitat in domeniul impunator si secret al Kremlinului. Toti marii luptatori ai planetei au pasit mandri in ring, sperand sa invinga Cyborgul. In final, cu totii au platit cuvenitul tribut amar al infrangerii. Lista palmaresului rusului contine 30 de victorii din tot atatea confruntari. Iar legenda lui Fedor cel de fier continua!

Citeste si:

Muay Boran – Arta Regilor Thailandezi,

Shi Hai Deng – Maestrul desavarsit,

Boxul tiganesc – Lupta nu ramane de caruta,

Pankration sau teme-te de greci cand sunt furiosi!

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Lumea este deja în mijlocul celui de-Al Treilea Război Mondial, spune președintele Parlamentului Finlandei
Lumea este deja în mijlocul celui de-Al Treilea Război Mondial, spune președintele Parlamentului Finlandei
Un nou cod de conduită la nivelul UE obligă companiile de tehnologie să ia măsuri împotriva incitării la ură
Un nou cod de conduită la nivelul UE obligă companiile de tehnologie să ia măsuri împotriva incitării la ură
Odată cu întoarcerea la Casa Albă, Donald Trump retrage pentru a doua oară Statele Unite din Acordul de la Paris
Odată cu întoarcerea la Casa Albă, Donald Trump retrage pentru a doua oară Statele Unite din Acordul de la Paris
Joe Biden a grațiat cinci membri din familia sa în ultimele minute de mandat
Joe Biden a grațiat cinci membri din familia sa în ultimele minute de mandat
„Nababul”, cel mai bogat român de la începutul secolului XX. Cum era manevrat de copiii lui?
„Nababul”, cel mai bogat român de la începutul secolului XX. Cum era manevrat de copiii lui?
Este posibil ca viața de pe Venus să ajungă acolo de pe Pământ?
Este posibil ca viața de pe Venus să ajungă acolo de pe Pământ?
Andrei Novac: „Cărțile de poezie sunt ascunse în librării”
Andrei Novac: „Cărțile de poezie sunt ascunse în librării”
Căutăm un Content Writer entuziast. Alătură-te echipei Go4it!
Căutăm un Content Writer entuziast. Alătură-te echipei Go4it!
Ospețele cu care Alexandru Marghiloman își răsfăța musafirii
Ospețele cu care Alexandru Marghiloman își răsfăța musafirii
David Lynch și universul muzical: „Îmi place să îl numesc experimentare”. „Muzica e magie”
David Lynch și universul muzical: „Îmi place să îl numesc experimentare”. „Muzica e magie”
David Lynch a iubit femeile poate la fel de mult ca filmele. A fost căsătorit de patru ori
David Lynch a iubit femeile poate la fel de mult ca filmele. A fost căsătorit de patru ori
Ce este tulburarea de depersonalizare? Medicii încă încearcă să deslușească misterul
Ce este tulburarea de depersonalizare? Medicii încă încearcă să deslușească misterul
Cel mai mare telescop din lume, amenințat de un proiect de energie regenerabilă
Cel mai mare telescop din lume, amenințat de un proiect de energie regenerabilă
Test de cultură generală. Ce este inflația?
Test de cultură generală. Ce este inflația?
Să fie o cască de stimulare a creierului răspunsul la depresie?
Să fie o cască de stimulare a creierului răspunsul la depresie?
Ce îndemn are fostul cancelar german Angela Merkel pentru Europa?
Ce îndemn are fostul cancelar german Angela Merkel pentru Europa?
Elon Musk, acuzat de comunitatea de gameri că trișează la jocurile video
Elon Musk, acuzat de comunitatea de gameri că trișează la jocurile video
Donald Trump are „o fixație” pentru Premiul Nobel pentru Pace
Donald Trump are „o fixație” pentru Premiul Nobel pentru Pace