Home » Sporturi » Wingsuit flying – Zborul natural!

Wingsuit flying – Zborul natural!

Publicat: 07.01.2008
Wingsuit flying-ul, arta naturala care aduce corpul uman cel mai aproape de evolutia suprema, zborul, isi are originile undeva la inceputul anilor ’30.

Pionieri

De-a lugul primelor trei decenii de incercari, pana in 1961, cand zborul devenea tot mai tentant, iar pretendentii tot mai desi, 72 dintre cei 75 de pionieri ai acestui sport au murit in incercarea lor de a pacali gravitatia.

Totusi, supravietuitorii, dintre care faceau parte Clem Sohn, un tanar insetat de adrenalina care era convins ca moartea il va ocoli pentru totdeauna si Leo Valentin, un parasutist din perioada celui de-al II-lea razboi mondial, le-au dat incredere pretententilor, care, in ciuda ratei extraordinar de mari a accidentelor si a deceselor, nu au fost deloc putini.

Chiar daca au devenit repede idolii a mii de tineri, cei doi pionieri ai wingsuit flyingului si-au gasit sfarsitul la varste destul de fragede.
Mai intai, la numai 26 de ani, la 25 aprilie 1937, Clem Sohn, cel care declara inaintea sariturii ca se simte la fel de sigur ca in bucataria bunicii, a cazut in gol, in fata a 100.000 de oameni, dupa ce parasuta sa a refuzat sa se deschida.

Dupa aproape doua decenii, in 1956, Leo Valentin avea sa incerce sa zboare, si el, pentru ultima data.
Dupa ce declarase ca a reusit sa zboare 3 mile in 1954 cu ajutorul unor aripi de lemn, Leo Valentin a incercat sa repete performanta in Liverpool, insa si-a gasit sfarsitul, dupa ce una dintre aripile improvizate i s-a desprins in momentul desprinderii de avion.

Echipament
Costumul de zbor, de la care provine si denumirea sportului, este numit wingsuit. Acesta este asemanator unui costum de schi, insa este special creat pentru a putea plana, o membrana groasa fiind adaugata intre membre si corp.
De asemenea, pe langa wingsuit, echipamentul contine si o parasuta. Aceasta este folosita la incheierea zborului, in momentul in care “omul-pasare”, asa cum sunt numiti practicantii acestui sport, alege sa incheie planarea.

Zborul

Chiar daca la prima vedere, daca nu ti-e frica de inaltimi si ai ceva experienta in parasutism, pare o joaca de copii, wingsuit flying-ul nu este deloc usor de precticat.
De la desprinderea de avion si pana la deschiderea parasutei, trebuie puse in practica o multime de tehnici.
Desprinderea de avion trebuie facuta cu mare atentie iar membrana costumului trebuie tinuta stransa, pentru a nu avea un efect initial de ridicare si, implicit, lovirea de avion.
De asemenea, o data ajuns in aer, “zburatorul” trebuie sa deschida atat bratele cat si picioarele, in paralel, pentru a evita un efect de rasucire si pentru a putea controla planarea.
Daca viteza avionului va sperie, sariturile pot fi facute si din elicopter, balon sau chiar de pe un plan fix.

Totusi, pentru a nu ne preface ca suntem experti in wingsuit flying, va lasam pe voi sa decideti daca acest sport este unul interesant si, de asemenea, daca merita practicat: Vezi aici galeria video!

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase