Cum a fost ţinută aprinsă „flacăra” Jocurilor Olimpice în timpul celui de Al Doilea Război Mondial de prizonierii polonezi cu sprijinul naziştilor
La Jocurile Olimpice de la Woldenberg au participat exclusiv prizonieri de război care îşi doreau să simtă un sentiment de camaraderie şi de normalitate în acea perioadă tulbure.
Aceste Jocuri Olimpice neoficiale s-au desfăşurat sub atenta supraveghere a gardienilor, în 1944, şi au exclus o serie de probe, cel mai probabil din motive de securitate. Printre acestea s-au numărat cele de scrimă, tir cu arcul şi suliţă.
În timpul evenimentului sportiv au fost expuse lucrări de artă şi sculpturi şi s-a putut asculta muzică. Deţinuţii au primit, totodată, permisiunea de a-şi face singuri programul şi chiar o serie de timbre comemorative, graţie oficiului poştal care exista în tabără. Un steag olimpic a fost şi el realizat din cearşafuri.
Circa 369 de bărbaţi dintre cei 7.000 de prizonieri au participat la aceste Jocuri Olimpice neoficiale. Mulţi dintre ei au concurat la mai multe probe.
În aceeaşi perioadă o altă tabără, cu 3.000 de prizonieri, a organizat propriul eveniment. Câştigătorii au obţinut metalii din carton. Se crede că aceste competiţii au fost permise pentru că forţele germane respectau prizonierii care aveau funcţii militare.
Unul dintre steagurile arborate la Jocurile Olimpice neoficiale a ajuns în posesia unui supravieţuitor al acelor tabere şi a fost donat Muzeului Sportului şi Turismului din Varşovia. El a fost expus în 1974 alături de un alt steag olimpic din 1940. Ambele rămân şi astăzi simboluri ale vieţii sportive care a menţinut vie speranţa miilor de bărbaţi în timpul unei perioade grele şi i-a ajutat să celebreze viaţa în loc să sufere pentru toate pierderile resimţite.
Sursă: Mental Floss