Romania la futsal
Chiar daca primul Campionat National de Futsal s-a desfasurat doar in urma cu 4 ani, in sezonul 2002/2003, Romania a reusit, din cele 25 de echipe inscrise in cele 2 ligi nationale, sa stranga o echipa competenta, care nu s-a facut de ras si care a reusit o evolutie multumitoare la Campionatul European.
Chiar daca a fost invinsa categoric de Italia, scor 1-7 si de gazda competitiei, Portugalia, scor 0-3, Romania a reusit o victorie memorabila impotriva Cehiei, scor 8-4 si, in afara de Spania, care a invins Italia in finala, scor 3-1, a fost singura echipa care a reusit sa inscrie in poarta italienilor.
Futsal – evolutie
Numele "Futsal" provine din portugheza "futebol de salao" si din spaniola "futbol de salon", amandoua insemnand "fotbal in sala".
Futsalul a aparut in 1930, in acelasi loc si in acelasi timp in care sportul rege, fotbalul, isi desfasura primul Campionat Mondial, la Montevideo, in Uruguay.
Chiar daca Romania a participat la acel prim "mondial", n-am reusit sa tinem pasul cu spaniolii sau brazilienii, care au profitat si au exploatat la maximum acest sport, primele reguli scrise aparand la Sao Paulo, in 1936. Dupa mai bine de doua decenii, in 1958, un manual de futsal, care includea toate regulile noului sport, a fost oficializat de Confederatia Braziliana a Sportului.
Primul Campionat Mondial de Futsal s-a desfasurat abia in 1982, unde altundeva decat la Sao Paulo, insa asta doar dupa ce in 1971 a fost creat FIFUSA (Federatia Internationala de Fotbal in Sala, Federatia Internationala de Futsal), care sa poata administra jocul.
Dupa ce in prealabil FIFUSA a inregistrat cuvantul "fut-sal" iar Federatia de Futsal Statele Unite a inregistrat "futsal", In 1989 FIFA a preluat controlul asupra futsalului si a continuat organizarea turneelor in numele sau, creand noi reguli si amendamente, printre care si modificarea greutatii si marimii mingii, transformand astfel jocul intr-unul mai rapid si mai spectaculos. Mai intai, in 1989, FIFA a organizat Campionatul Mondial de Fotbal in Sala, la Rotterdam Olanda, in 1992 Campionatul Mondial de 5 la 5, la Hong Kong, iar din 1996, cand Mondialul s-a desfasurat in Guatemala, acesta poarta denumirea de Campionatul Mondial de Futsal.
Regulament futsal
Terenul de futsal poate fi numai dreptunghic, astfel incat linia de margine sa fie mai lunga decat linia de poarta.
Oficial, terenul poate avea lungimea de minim 25 m si maxim 42 m, iar latimea de minim 15 m si maxim 25 m. Totusi, la meciurile internationale, limitele se micsoreaza, lungimea fiind de minim 38 m si maxim 42 m, iar latimea, de minim 18 m si maxim 25 m.
Poarta de futsal. Are latimea de 3 m si inaltimea de 2 m.
Minge de futsal. Trebuie sa fie rotunda, cu o circumferinta nu mai mica de 62 cm si nu mai mare de 64 cm.
Echipe de futsal. Un meci de futsal se joaca in doua echipe, fiecare echipa avand un numar maxim de 5 jucatori, unul dintre acestia fiind portar.
Durata meciului de futsal. Spre deosebire de fotbal, cronometrul la un meci de futsal este blocat la fiecare oprire a jocului (out, corner, fault, hent, gol) el fiind pornit in momentul in care mingea este din nou repusa in joc. Un meci oficial de futsal este compus din doua reprize, fiecare a cate 20 de minute de joc efectiv si o pauza de maximum 15 minute.
Regulamentul oficial, complet, pe siteul FIFA.