Ipostaze ale luptei
1200 A.D., Japonia. Budismul si confucianismul devin principalele izvoare de credinta ale samurailor. Datorita tehnicilor de calmare si de focusare a atentiei, meditatia Zen este imbratisata de catre toti luptatorii, insa, prin intermediul acesteia, manuitorii katanei descopera pacea interioara a Nirvanei si filosofia reincarnarii. Astfel, ajung la concluzia ca tortura si masacrarea oponentilor sunt inutile si ca nu merita sa lupti pentru lucruri efemere. Cei mai multi samurai devin calugari si se retrag in pustie.
1475, Moldova. Pe 10 ianuarie, intr-o marti intunecata, are loc batalia de la Podul Inalt, in proximitatea orasului Vaslui – cea mai sangeroasa si mai spectaculoasa infruntare armata care s-a desfasurat vreodata pe teritoriul actualei Romanii. 40.000 de moldoveni in frunte cu Stefan Musat III infrang, in lupta, in jur de 100.000 de ostasi otomani. Dupa aceasta victorie epopeica, domnitorul capata supranumele de cel Mare.
1848, Germania. Karl Marx publica Das Manifest der Kommunistischen Partei (Manifestul Partidului Comunist), lucrare in care filosoful spune ca: „Istoria tuturor societatilor cunoscute pana acum este una a luptei de clasa“. Conturat in penumbra aici, dar relevat explicit in carti ulterioare, apare scopul final al acestei lupte – crearea unor supraoameni egali intre ei, care sa traiasca intr-un paradis utopic unde sa nu duca lipsa de nimic si sa faca intotdeauna ce le pofteste inima.
1983, SUA. Un adolescent in varsta de 16 ani, slab, blond, cu ochi mari, albastri si tristi, se cearta teribil cu mama sa din cauza faptului ca prefera sa cante la chitara, in loc sa invete. Este batut crunt si alungat din casa. Vreme de doua luni traieste sub un pod de pe raul Whishak, oraselul Aberdeen. Acolo compune Something In The Way, o balada al carei mesaj este ca indiferent cat de jos te prabusesti, exista mereu ceva pentru care merita sa lupti. Doi ani mai tarziu, tanarul va infiinta formatia Nirvana.
1992, Australia. Un foarte entuziast si exuberant zoolog in varsta de 30 de ani se insoara cu o la fel de entuziasta naturalista. Cei doi isi petrec luna de miere prin diverse locuri exotice unde, mai ales tanarul mire, „se joaca“ cu animale deosebit de periculoase, in special serpi si crocodili. Cand se intorc acasa, zoologul ii trimite unui prieten de la televiziunea australiana o caseta cu inregistrari din luna de miere. Acestea vor deveni primul episod din The Crocodile Hunter. Intreaga sa viata, Steve Irwin a luptat pentru protectia animalelor si a mediului inconjurator.
Post Scriptum
Dupa dezertarea primilor samurai, este inventat codul Bushido care, printre altele, leaga iremediabil luptatorii de seniorul lor, shogunul. 100 de ani dupa moartea lui Stefan cel Mare le-au trebuit domnitorilor prosti care au venit dupa el si dusmanilor Moldovei pentru a destabiliza sistemul defensiv inventat de cel mai valoros suveran al romanilor, din toate timpurile. Ingrozit de felul in care urma sa se dezvolte comunismul, spre sfarsitul vietii Marx avea sa declare ca el nu a fost niciodata marxist!
In 1994, Kurt Cobain nu mai gaseste nimic in the way. Se sinucide, iar formatia Nirvana se destrama. La nici o saptamana dupa moartea lui Steve Irwin, pe plajele australiene sunt gasite zeci de pisici de mare mutilate. Prin aceasta cruda si inutila razbunare, „fanii“ lui Irwin i-au batjocorit, practic, amintirea, sfidand toate idealurile sale.