Home » Revista Descopera » Editorial » Absent la prezent

Absent la prezent

Publicat: 06.09.2006
Astazi, daca as avea timp liber, m-as apuca sa scriu scenarii pentru documentarele de popularizare stiintifica. In Romania, o asemenea preocupare n-are inca adepti, dar s-ar putea ca, in curand, sa aiba.

Daca astazi as fi un om bogat, m-as apuca sa fac filme documentare de popularizare stiintifica. Nici producerea acestora nu prea are sustinatori in Romania.

In fine, daca astazi as fi un om superbogat, as face o televiziune romaneasca dedicata documentarelor cu pricina si un studio pe masura. In cativa ani, probabil ca as furniza unor posturi precum Discovery, Animal Planet sau Viasat History calupuri semnificative cu produse de gen 90-100% romanesti. Foarte curate. Surprinzatoare. Inovatoare.

Pentru unii s-ar naste o noua piata, pentru altii o noua vocatie, pentru cei mai multi un spatiu de rezonanta. N-om fi noi cei mai mari inventatori de pe lume, dar parca mi-as dori sa vad mai mult decat un filmulet de un minut (cel de pe Discovery) despre Henri Coanda.

As vrea sa vad tradus intr-un documentar si stiintific, si artistic destinul lui Nicolae Paulescu si al dramaticei sale descoperiri, insulina; ori al romano-germanului Hermann Oberth, unul dintre intemeietorii astronauticii; ori al lui George Emil Palade si al revelatiilor sale din domeniul biologiei celulare; ori sa-l scot la lumina pe adevaratul inventator al stiloului, Petrache Poenaru; ori sa-l urmez cu desfatare si uimire pe Iulius Popper in calatoria sa inspre si prin Patagonia; ori sa urc optmiarii alaturi de Horia Colibasanu; ori sa merg pe urmele lui Dracula fara Bram Stoker; ori sa redescopar povestea comunitatilor romanesti altfel decat mi-a fost livrata ea pana astazi, in spirit mai mult sau mai putin folclorizant; ori sa ma delectez cu legenda „cosmodromului“ din padurea Baciu; ori sa reinventez, cu savanti, literati, actori, vocea lui Eminescu; ori sa ma conectez la necunoscutele istoriei in alt chip decat prin retetele furnizate de manuale; ori sa dezvalui fata cercetarii romanesti de astazi, mai ignorata chiar si decat poezia romana. Ori sa. Ori sa.

Contextul favorabil unei asemenea intreprinderi exista, fermentul la fel si ar fi suficient sa aduc drept argumente in favoarea acestora doua manifestari autohtone care asaza in prim-plan filmul documentar: Astra Film Fest de la Sibiu (programat in acest an intre 23 si 28 octombrie) si Festivalul Filmului Documentar Maghiar-Roman (22-28 mai 2006, Miercurea Ciuc), carora li se adauga, fara a focaliza neaparat pe documentar, Festivalul International de Film Independent Anonimul (anul acesta intre 14 si 19 august).

Daca vrem un public cu adevarat de viitor, mai bun, mai educat, mai… romanesc, cred ca merita sa visam la un nou destin al filmului documentar autohton, mai ales al celui de popularizare stiintifica. Absenta care doare in pagina de fata.

 

Tags:
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase