Intoarcerea la origini

Publicat: 13.08.2007
Se spune ca viata ar fi inceput in mediul acvatic. Uscatul, in preistoria indepartata, era doar un vis. Cu vremea, visul s-a implinit: am populat si suprapopulat uscatul. Acum am vrea sa ne intoarcem la apa, acolo de unde am plecat. Intoarcerea la origini presupune, insa, nu o evolutie de sute de milioane de ani, ci investitii de sute de milioane de dolari.

Problema cea mai dificila cu care se confrunta cei care se incumeta sa construiasca pe mare nu este tehnologia de constructie in sine, ci tehnologiile colaterale, aplicate la intretinerea lucrarilor. Un exemplu de esec rasunator a fost inventariat in Bangladesh, tara unde inundatiile catastrofale din 1970 au provocat moartea a peste 300.000 de persoane. Statul si-a rupt de la gura si a pornit vaste lucrari de amenajare, construind diguri imense si o sofisticata retea de canale care sa preia, in cazul unor noi inundatii, surplusul de apa. Lucrarea s-a dovedit a fi un succes, insa doar pe termen scurt, deoarece Bangladesh nu dispune de tehnologiile de intretinere pentru acest tip de constructii. In cativa ani, s-a ales praful de toate eforturile si de toti banii cheltuiti, iar la ora actuala tara este, din nou, la cheremul apelor. Treaba asta cu nasterea pamantului din ape a interesat, cu ceva vreme in urma, si regimurile comuniste. Astfel, nu mai era prea mult si Delta Dunarii ar fi devenit pamant arabil, cu implicatii devastatoare asupra acestui ecosistem unic. In China, lacul Dongting a fost incorsetat, cu elan si fara nici o noima, cu un sistem complex de baraje.

Lacul a refuzat sa se lase „legat“ si s-a revarsat, punand pe fuga 2,5 milioane de oameni, cati se mutasera pe pamantul cel nou. Agresata, natura se razvrateste. In Olanda, tara ce detine pionieratul ofensivei uscatului impotriva marii, au fost perfectionate tehnologii care nu numai ca nu aduc nici o atingere naturii, dar o si ajuta, prevenind fenomenele firesti de eroziune si de imbatranire. Din pacate, tehnologiile dezvoltate de olandezi nu-si vor gasi prea curand aplicarea la scara globala, ele presupunand cheltuieli importante, pe care nu toate statele si le pot permite. Nici impactul asupra mediului al desecarii cu orice pret si cu orice mijloace nu este (inca) o preocupare principala pentru toata lumea. Ca intotdeauna, insa, cei ce vor lucra in acord cu natura vor castiga, iar ceilalti vor pierde. Din pacate, pierderea lor va fi decontata de intreaga umanitate.

Foto: Hans Kuipers, Atos Origin, Advin, The Netherlands, Reuters, Guliver, Photoland, Hepta, Mediafax

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase