Home » Maratoanele Descopera » Povestea berii » Bere peste tot: Oktoberfest şi alte festivaluri ale berii

Bere peste tot: Oktoberfest şi alte festivaluri ale berii

Publicat: 27.10.2012
Există sărbători pentru toate cele - festivaluri ale cartofului, ale căpşunilor şi porumbului (ca să nu mai vorbim de vin şi ţuică), ba până şi festivaluri ale apei minerale. Cum era să lipsească tocmai berea dintr-o asemenea „distribuţie” de excepţie, tocmai ea, care simbolizează de veacuri bucuria întrunirii oamenilor, veselia împărtăşită în spiritul abundenţei şi al prieteniei?

N-am putea începe altfel decât cu cel mai grandios eveniment din serie, lider al categoriei: Oktoberfest, cel din München.

O enormă, sonoră, colorată, spumoasă, aglomerată serbare populară, atât de celebră, încât oamenii se îmbulzesc cu milioanele să ia parte la ea, cuceriţi de atmosfera care zăpăceşte simţurile şi te îmbată vizual şi auditiv, înainte de a intra în joc efectele „îmbătătoare” la propriu ale consumului de bere (dacă exageraţi). Este cel mai mare „târg” din lume şi o parte însemnată a culturii bavareze; se organizează din 1810 şi a avut un asemenea succes, încât multe alte localităţi, din diverse ţări, organizează azi zeci de Oktoberfest-uri mai mici, după modelul celui mare şi vestit.

E greu de descris în cuvinte, pentru că sunt atât de multe aspecte care contribuie la atmosfera de acolo… privelişti, sunete, mirosuri, atingeri, sentimentul apartenenţei sau al alienării, efectul mulţimii în care te pierzi… toate, toate se adună pentru a crea senzaţia complexă, unică, pe care ţi-o dă faptul de a fi acolo şi de a participa.

Mai că-ţi vine să-l descrii exprimându-te precum Caragiale în „La moşi”, fiindcă aşa vin impresiile – frânturi învălmăşite de percepţii, de senzaţii… Hai să încercăm aşa şi să completăm descrierea textuală cu imagini, ştiind totuşi că nici aşa nu vom putea evoca decât în jalnic de mică măsură ceea ce înseamnă Oktoberfest-ul münchenez pentru cel ce ia parte la el, la faţa locului.

Deci, Oktoberfest la München înseamnă, printre altele: lume grămadă (6,4 milioane de vizitatori în 2010). Zeci de de corturi. Mii de mese. Milioane de halbe. Defilări de fanfare. Parade. Care alegorice. (Nişte cai grozavi.) Bere. Vin. Cafea. Limonadă. Iar bere. Mâncare zdravănă. Cârnaţi. Picior de porc de cuptor. Varză şi cartofi în chip de garnitură. Bere. Muzică. Larmă de glasuri. Suveniruri. Distracţii de bâlci. Bere. Familie. Prieteni. Lume buluc. Bere… bere… bere…

Da, e un eveniment unic în felul său, iar „puii” lui – evenimentele tip Oktoberfest din alte locuri – n-au făcut decât să-i crească faima, în loc să i-o dilueze.

Dar Oktoberfest nu e decât una dintre multele sărbători dedicate berii. Germania e lider mondial la acest capitol: ţară cu o intensă cultură a berii, are multe asemenea festivaluri mai mici, la nivel local, care celebrează astfel băutura naţională.

Gäubodenvolksfest, în Straubing, de asemenea în Bavaria, e cel de-al doilea festival german al berii, ca mărime; în cadrul lui se serveşte bere special pregătită, de către berăriile dintr-o zonă strict delimitată. Are loc la mijlocul lui august şi durează 11 zile.

Bergkirchweih este un târg anual+festival al berii care se ţine la Erlangen, încă din 1755. Al treilea din Germania ca amploare, are loc de Rusalii şi începe printr-o ceremonie condusă de primarul oraşului, care desfundă primul butoi cu bere, în fiecare an într-o altă pivniţă a oraşului.

Şi tot aşa… De fapt, în Germania festivalurile berii se ţin lanţ tot anul şi fiecare oraş mare are câte unul, ca să nu mai vorbim de sute de evenimente locale în oraşele mai mici.

Dar, cum nu numai nemţii beau bere, festivaluri de celebrare ale sus-numite băuturi au loc în multe ţări, inclusiv la noi.

În Marea Britanie, multe asemenea evenimente sunt organizate de asociaţia Campaign for Real Ale (CAMRA), precum şi de producători de bere, dar şi pub-urile dintr-un sat sau orăşel, la nivel local. În general, nu au o tradiţie foarte lungă, multe dintre ele datând din anii 1970, dar se bucură de o mare popularitate. Cel mai amplu este Great British Beer Festival, organizat anual de CAMRA în luna august, la Londra.

Cehia – ţară cu o puternică tradiţie în domeniul berii -, are şi ea un număr respectabil de festivaluri, dintre care cele mai notabile sunt Český Pivní Festival (Festivalul Berii Ceheşti) ţinut anual timp de 17 zile, la Praga, în luna mai, şi Pilsner Fest – în august, la Plzeň, unul dintre oraşele europene vestite în istoria berii.

Există festivaluri destul de numeroase şi în Belgia – ţară unde se produc diverse beri interesante, despre care vom scrie cândva -, dar şi un număr mai mic de serbări dedicate berii în multe alte ţări europene, şi nu numai în ţările scandinave sau baltice, unde tradiţia este mai veche şi mai solidă. Pe măsură ce cultura berii se răspândeşte în lume, chiar şi în ţări unde, istoric vorbind, s-a băut mai mult vin decât bere, obiceiul serbărilor berii ia avânt. Dacă până şi în Franţa există câteva mici festivaluri locale! 

În SUA şi Canada berea devine pe zi ce trece tot mai populară, de unde şi o răspândire a serbărilor conscrate ei. Aici, lucrurile se fac (cel puţin declarativ) la scară mare – că aşa e în ţările foarte mari -, drept care multe asemenea evenimente se intitulează Marele festival Internaţional al Berii de Nu-ştiu-unde, sau ceva asemănîător, deşi, de multe ori, au un număr de vizitatori de ordinul zecilor de mii, nici pe departe comparabil cu popularitatea Oktoberfest-ului din Munchen. Dar important e că lumea se întâlneşte şi se distrează. 

Mai renumit, între aceste festivaluri nord-americane, ar fi GWBF – Great World Beer Fest (ce vă spuneam?) din New York, instituit în 2002, cunoscut iniţial sub numele de Brewtopia şi poreclit ulterior „United Nations of Beer” (iarăşi!) Are loc în ultimul week-end din octombrie şi, de obicei, atrage cca. 15.000 de vizitatori.

În multe oraşe australiene este celebrat Oktoberfest, chiar sub acest nume (chiar dacă nu exact la aceeaşi dată ca la München), la fel cum este sărbătorit acelaşi Oktoberfest în America Latină, adesea în oraşe fondate de imigranţi germani sau unde există comunităţi puternice de locuitori de origine germană. Astfel, în oraşul brazilian Blumenau, se organizează un mare eveniment Oktoberfest (la care, în 2004, au participat 600.000 de persoane), iar descendenţi ai imigranţilor germani sărbătoresc Oktoberfest şi în unele oraşe mexicane – inclusiv capitala Ciudad de Mexico – cu muzică germană, bere şi mâncăruri tradiţionale.

Iar în Vietnam, în oraşul Ho Chi Minh, se sărbătoreşte, începînd, din 1992, Oktoberfest, cu sprijinul Asociaţiei Germane de Afaceri din Vietnam, ceea ce a antrenat şi apariţia altor serbări ale berii (de exemplu Beerfest Saigon, în 2009) oarecum inedite în această ţară asiatică. Dar, cum spuneam, cultura berii se extinde cu repeziciune, se vede clar.

Şi atunci, nu ne-ar trebui şi o Zi Internaţională a Berii, în care să ne înfrăţim întru halbe, într-un spirit cu adevărat internaţional? Păi, o avem; nu de mult, doar de vreo 5 ani, dar pare să meargă. Ziua Internaţională a Berii a fost  instituită în 2007, în oraşul californian Santa Cruz, şi a crescut, de la un mic eveniment local la unul „mondializat”, sărbătorit anul trecut, de pildă, în 207 oraşe, din peste 50 de ţări de pe 6 continente. 5 august este Ziua Internaţională a Berii, care are, printre scopurile sale declarate, pe acela de a „uni întreaga lume sub flamura berii, celebrând berile tuturor naţiunilor, împreună, într-una şi aceaşi zi.” Hai, că sună chiar bine! N-ar fi frumos ca, măcar pentru o zi, să ne simţim, faţă de toţi cetăţenii lumii, ca alături de prietenii cu care mergem la bere? Chiar e frumos, zău că da…

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Cea mai nouă metodă prin care autoritățile vor să încurajeze renunțarea la fumat
Cea mai nouă metodă prin care autoritățile vor să încurajeze renunțarea la fumat
Arheologii au scos la lumină noi indicii despre Templul Mortuar al Reginei Hatșepsut
Arheologii au scos la lumină noi indicii despre Templul Mortuar al Reginei Hatșepsut
Astronomii au descoperit sute de găuri negre „ascunse” în Univers. Câte alte miliarde ar mai putea exista?
Astronomii au descoperit sute de găuri negre „ascunse” în Univers. Câte alte miliarde ar mai putea exista?
Vești proaste pentru călătoriile interstelare! Navele spațiale ar putea pierde contactul cu Pământul
Vești proaste pentru călătoriile interstelare! Navele spațiale ar putea pierde contactul cu Pământul
Mega-evenimentul care ar fi reumplut Marea Mediterană în urmă cu 5 milioane de ani
Mega-evenimentul care ar fi reumplut Marea Mediterană în urmă cu 5 milioane de ani
Cele mai frecvente greșeli în timpul examenelor de matematică și cum să le eviți (P)
Cele mai frecvente greșeli în timpul examenelor de matematică și cum să le eviți (P)
De unde provin piesele din mozaicul lui Alexandru cel Mare? Iată ce arată cele mai noi analize!
De unde provin piesele din mozaicul lui Alexandru cel Mare? Iată ce arată cele mai noi analize!
102 ani mai târziu, Nosferatu de atunci și Nosferatu de acum
102 ani mai târziu, Nosferatu de atunci și Nosferatu de acum
Robert Eggers, regizorul filmului Nosferatu. „Cu cât încerci mai mult să te îndepărtezi de întuneric, cu atât mai mult întunericul este chiar în spatele tău”
Robert Eggers, regizorul filmului Nosferatu. „Cu cât încerci mai mult să te îndepărtezi de întuneric, cu atât mai ...
Primul chatbot din lume, ELIZA, a fost „reînviat” folosind cod vechi de 60 de ani
Primul chatbot din lume, ELIZA, a fost „reînviat” folosind cod vechi de 60 de ani
Este oficial: un sondaj global confirmă că lumea are încredere în știință!
Este oficial: un sondaj global confirmă că lumea are încredere în știință!
Test de cultură generală. Care este cel mai scump lichid din lume?
Test de cultură generală. Care este cel mai scump lichid din lume?
„Majoronul”, particula bizară care ar putea explica cele mai mari mistere ale Universului
„Majoronul”, particula bizară care ar putea explica cele mai mari mistere ale Universului
Elefanții nu au dreptul la eliberare din captivitate pentru că nu sunt oameni, a decis o instanță americană
Elefanții nu au dreptul la eliberare din captivitate pentru că nu sunt oameni, a decis o instanță americană
Amendă uriașă pentru Google în Indonezia! Cum ar fi abuzat gigantul tehnologic de poziția sa pe piață?
Amendă uriașă pentru Google în Indonezia! Cum ar fi abuzat gigantul tehnologic de poziția sa pe piață?
O pisică a avut parte de voiajul vieții sale după ce a fost uitată în cala unui avion
O pisică a avut parte de voiajul vieții sale după ce a fost uitată în cala unui avion
Unul dintre cei mai culţi domni ai Ţării Româneşti
Unul dintre cei mai culţi domni ai Ţării Româneşti
OpenAI şi SoftBank își unesc forțele într-un proiect masiv de infrastructură pentru inteligenţa artificială
OpenAI şi SoftBank își unesc forțele într-un proiect masiv de infrastructură pentru inteligenţa artificială