Home » D:News » Imens lac preistoric descoperit in Rusia

Imens lac preistoric descoperit in Rusia

Imens lac preistoric descoperit in Rusia
Publicat: 12.09.2008
Urmele unui lac de dimensiuni uriase au fost identificate de catre geologi in apropierea unui sat rusesc. La prima vedere, lacul pare sa fi fost una dintre cele mai mari intinderi de apa de acest gen din ultima perioada glaciara si pana in prezent, anunta FoxNews.

Se stie astazi ca lacuri glaciare acopereau in urma cu peste 10 milenii largi suprafete din teritoriul actual al Rusiei si al Americii de Nord. Cel mai cunoscut exemplu este cel al stravechiului la Agassiz, lac ale carui urme au fost identificate deopotriva in Canada si Statele Unite. Lacul Agassiz a fost cel mai mare lac cunoscut vreodata, cu o suprafata mai mare decat a intregului stat California, sau decat a tuturor Marilor Lacuri, luate impreuna.

Lacul rusesc a fost identificat in apropierea satului UstNem si se pare ca se intindea pe o distanta de peste 800 de kilometri spre vest. Ca o comparatie, Lacul Superior, cel mai mare dintre Marile Lacuri, are in cel lat punct al sau, circa 560 de kilometri.

„Descoperire albiei fostului lac preistoric este un eveniment de o importanta deosebita pentru noi. In acest moment incercam sa intelegem in ce mod a aparut lacul si cum a disparut el. Iar poate cel mai important, incercam sa ne dam seama in co mod a influentat acesta clima in regiune”, sustine Eiliv Larsen, geolog norvegian implicat in proiectul oamenilor de stiinta rusi.

Informatii de ultima ora arata ca lacul s-a format in urma cu aproximativ 65.000 de ani, in timp ce alte lacuri descoperite in apropierea acestuia ar avea varste mult mai tinere, de „doar” 20.000 de ani.

Sursa:FoxNews

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase