10 catei care au schimbat istoria
Locul 3 e ocupat de Peritas, catelul cu nume demn de companionul unui adevarat conducator. In timpul atacului trupelor persane ale lui Darius al III-lea asupra lui Alexandru cel Mare, Peritas a sarit si a muscat de buza un elefant care voia sa-i atace stapanul. Alexandru a supravietuit si si-a dus mai departe visul de a cuceri lumea multumita credinciosului sau slujitor.
Pe locul 4 s-a clasat un terrier numit Charlie, cainele fiului presedintelui Kennedy. In timpul crizei din 1962, Charlie a navalit in camera dezbaterilor, presedintele l-a luat in brate si l-a mangaiat, ceea ce l-a ajutat sa se calmeze. Intr-un final, Kennedy a anuntat ca e gata sa ia o decizie – decizie care a dezamorsat conflictul.
Un alt caine care ar fi trebuit sa fie celebru ocupa locul 5 in topul nostru. Este vorba despre Jofi, catelul lui Sigmund Freud. Acesta il lua deseori pe Jofi in cabinetul sau in timpul sedintelor de terapie, apoi lua notite, convins fiind ca Jofi ii ajuta pe pacienti sa se relaxeze. Insemnarile lui Freud au pus bazele terapiei moderne asistate de animale.
Locul 6 ii apartine curajosului Urian, cainele care a determinat ruptura dintre Anglia si papalitate in secolul XIV. Vrand sa se desparta de Caterina de Aragon, regele Henric al VIII-lea l-a trimis pe Cardinalul Wolsey sa discute cu Papa Clement al VII-lea despre anularea mariajului. Cand si-a intins degetul cel mare de la picior pentru a fi sarutat, Papa Clement a fost muscat de Urian, ceea ce l-a infuriat ingrozitor. Pentru ca Biserica Catolica a refuzat sa-i anuleze mariajul, Henric a infiintat mai tarziu Biserica Anglicana.
Pe locul 7 se afla un catel al carui nume a ramas neunoscut. Exemplarul din rasa Newfoundland care apartinea unui pescar a sarit in apa si i-a salvat viata lui Napoleon atunci cand acesta a cazut peste bord in calatoria spre Elba.
Un rol nu mai putin important l-a avut Checkers, ocupantul locului 8. Cockerul spaniol pe care presedintele Nixon l-a primit ca "mita" in timpul candidaturii sale la functia de vicepresedinte i-a trezit afectiunea lui Richard Nixon, iar discursul in care acesta si-a exprimat intentia sa-l pastreze orice s-ar intampla a emotionat publicul si i-a prelungit cariera politica.
Penultimul loc ii apartine unui catel cu adevarat deosebit. Desi nu se stie ce talente ascundea Peps, acesta era cel care judeca ultimele compozitii ale lui Wagner. Acesta il aseza pe un scaun special si ii canta ultimele pasaje compuse apoi le pastra sau le arunca in functie de reactia cainelui.
Ultimul dar nu cel din urma este Donnchadh, cainele lui Robert I al Scotiei. In 1306, cand Edward I al Angliei a hotarat sa-l doboare pe Robert, s-a gandit sa se foloseasca chiar de cainele acestuia. Donnchadh l-a condus pe rege la tinta, apoi s-a intors si si-a aparat stapanul pacalindu-l pe Edward. Robert a devenit apoi regele Scotiei iar mai tarziu, actiunile nesabitului George al III-lea, descendent direct al lui Robert, i-au determinat pe colonistii americani sa se revolte.