Inapoi la natura
Este foarte evidenta in prezent tendinta de reintoarcere la natura. Un alt domeniu si-a largit semnificatia pentru a corespunde nevoilor actuale ale societatii: SPA.
Sanitas per aquam – atesta faptul ca oamenii cunosteau inca din Antichitate puterile curative ale apei.
Hidroterapia este o metoda traditionala care foloseste virtutile curative ale apei in practicile terapeutice. Apa folosita la temperaturi si presiuni diferite asociata cu puterea vindecatoare a plantelor si a namolurilor au constituit tratamente ce si-au dovedit eficacitatea in fata timpului si a tehnologiei.
Spa-urile moderne imbina tehnicile traditionale cu cele moderne, avand ca rezultate: detoxifierea organismului, accelerarea proceselor metabolice, imbunatatirea capacitatii de miscare, relaxarea si detoxifierea intregului organism.
Interiorul spa-urilor foloseste culori, sunete si materiale inspirate de natura. Produsele folosite pentru diferitele tratamente au la baza extrase naturale din plante. Aceste cure au ca efect echilibrarea si reenergizarea trupului si a mintii.
Desemnand initial terapia prin apa, termenul de spa cunoaste azi variate acceptiuni, interconectate intre ele: filosofie, psihologie, estetica, medicina, cosmetologie, activitati corporale si spirituale, nutritie.
La noi in gradina
Chiar daca in Romania reformele ecologice au debutat tarziu si lent, initiativele diverselor ONG-uri nu au ramas fara rezultate.
Cu toate acestea, Romania are 13% zone protejate, in comparatie cu Bulgaria, care are 34%. Nici litoralul romanesc nu a ramas nealterat. Printre bogatiile naturale ale tarii se afla si o rezervatie marina cu specii unicat care se intinde de-a lungul zonei 2 Mai – Vama Veche, insa acest lucru nu a fost o piedica in calea poluarii zonei.
Delta Dunarii a format la varsarea in Marea Neagra numeroase fasii de nisip. Doua dintre acestea sunt destinatii populare in randul iubitorilor de turism rural, insa este foarte probabil ca lucrurile sa nu ramana asa pentru prea mult timp. Autoritatile din Sulina au initiat un proiect de amenajare a plajei salbatice, in dorinta de a corespunde standardelor turistice, pe cand cele din Sfantul Gheorghe doresc sa pastreze zona asa cum este, intelegand ca tocmai salbaticia locului este cea care atrage turistii obositi de toate formele de poluare cotidiana.
Ascensiunea civilizatiei umane are la baza cunoasterea. Tot cunoasterea poate fi salvarea omenirii.
Marea mobilizare
O data trase semnalele de alarma, oamenii au inceput sa ia masuri. Pentru a intelege corect ecologia, trebuie sa renuntam la ideea ca o persoana nu conteaza. Nimeni nu este lasat deoparte. Ideea ca nu se face primavara cu o floare este falsa in acest context. In realitate, puteti descoperi ca sunt foarte multe flori.
Sunt cateva metode pe care le putem aplica si in vietile noastre, masuri care nu numai ca nu ne vor dauna, dar ne vor imbunati viata considerabil, protejandu-ne in acelasi timp si resursele financiare. De altfel, „Bun si ieftin” este un motto pe care majoritatea dintre noi l-au aplicat macar o data in viata.
Solutiile sunt la indemana noastra si sunt menite sa ne usureze viata:
Educatia ecologica intre a fi si a nu fi
Desi este direct legata de alte materii predate in scoli, ecologia ar merita sa fie o disciplina de studiu separata. Generatiile urmatoare trebuie sa inteleaga importanta acestei noi discipline de care depinde viitorul lor, viitorul copiilor lor, viitorul planetei. Altfel, ce rost ar avea aceasta evolutie uimitoare, produsa incet, de-a lungul a mai multor generatii, de care noi avem acum privilegiul sa ne bucuram, daca peste 50 de ani , nimic nu va mai conta?
Ceea ce este cu adevarat imbucurator este ca din ce in ce mai multi oameni inteleg gravitatea acestei situatii, iar unii dintre ei, persoane publice locale sau internationale, au acceptat sa-si foloseasca imaginea pentru sustinerea acestei noi misiuni a omenirii.
Marile companii si marile industrii si-au revizuit campaniile de P.R., dupa ce foarte multi consumatori au renuntat la produsele lor, din cauza ca firmele producatoare se aflau pe listele marilor poluatori. A fost necesara o investitie masiva in utilaje noi, care polueaza mai putin, si in sisteme inteligente de administrare a deseurilor industriale. Din ce in ce mai multi consumatori au inceput sa aleaga produse care nu dauneaza ozonului, ale caror componente sau a caror fabricare nu a daunat mediului, produse care nu au fost testate pe animale sau al caror ambalaj este reciclabil.