Home » Natură » Fenomenul La Niña, declarat „mort” după doar câteva luni. Ce s-a întâmplat de fapt?

Fenomenul La Niña, declarat „mort” după doar câteva luni. Ce s-a întâmplat de fapt?

Publicat: 15.04.2025

Modelul climatic La Niña s-a încheiat după doar câteva luni, au anunțat recent cercetătorii. Care este motivul?

La Niña reprezintă faza rece a ciclului El Niño–Oscilația Sudică (ENSO), un fenomen climatic natural caracterizat prin modificări ale temperaturilor atmosferice și ale apei în Oceanul Pacific tropical, o zonă ce se întinde din Mexic până în Peru. Ultimul episod La Niña era așteptat să înceapă încă din vara trecută, dar a întârziat și a apărut abia în decembrie.

Această întârziere a făcut ca La Niña să nu aibă suficient timp să se intensifice înainte de venirea iernii. Așadar, atunci când Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) din SUA a anunțat pe 9 ianuarie că La Niña este oficial în desfășurare, cercetătorii deja estimau că va fi un fenomen mai scurt decât de obicei, lucru care s-a și confirmat: La Niña s-a încheiat după doar câteva luni.

La Niña s-a încheiat mai devreme decât era de așteptat

Potrivit celor mai recente date NOAA, Pacificul tropical s-a încălzit din nou în luna martie, ceea ce înseamnă că La Niña s-a încheiat oficial, iar zona se află acum într-o stare neutră ENSO, adică nu este activ nici El Niño, nici La Niña.

„După doar câteva luni de condiții La Niña, Pacificul tropical este acum ENSO-neutru, iar prognozele arată că această stare se va menține pe parcursul verii în emisfera nordică”, a declarat Emily Becker, profesoară asociată de cercetare în cadrul departamentului de științe atmosferice al Universității din Miami (SUA), într-o postare pe blogul oficial ENSO al NOAA.

Ciclul ENSO alternează, în mod natural, între El Niño cald și La Niña rece o dată la fiecare doi până la șapte ani, însă nu urmează întotdeauna un calendar fix, iar durata fiecărui episod poate varia. Ultimul El Niño a avut loc între mai 2023 și martie 2024, contribuind semnificativ la recordurile de temperaturi ridicate din acea perioadă, potrivit Live Science.

Cum afectează La Niña clima?

În mod obișnuit, La Niña aduce ierni mai reci și mai umede în nordul SUA și Canada și vreme mai caldă și mai uscată în sudul SUA.

De asemenea, tinde să reducă temperaturile globale. Însă, din cauza încălzirii globale, anul 2025 a continuat trendul anilor anteriori cu valuri de căldură record, în ciuda influenței răcoritoare a La Niña.

Evenimentele ENSO sunt determinate de schimbările temperaturii de la suprafața oceanului. Un episod La Niña începe atunci când temperatura scade cu cel puțin 0,5°C sub media pe termen lung, ceea ce s-a întâmplat pentru prima dată în decembrie.

Cercetătorii nu știu exact de ce La Niña a apărut atât de târziu în acest ciclu, dar este posibil ca temperaturile oceanice peste medie din 2024 să fi avut un rol. În martie, datele arătau că temperaturile erau cu doar 0,01°C sub medie, deci departe de pragul La Niña și aproape identice cu media pe termen lung.

Se estimează că Pacificul tropical va rămâne în stare neutră ENSO nu doar pe parcursul verii, ci cel mai probabil și în toamnă, potrivit blogului NOAA.

Este important de menționat că starea neutră ENSO nu înseamnă automat o vreme normală sau previzibilă. Din contră, în lipsa unui model clar precum El Niño sau La Niña, previziunile meteo devin mai dificile, deoarece alte tipare climatice pot influența vremea în mod neașteptat.

Vă recomandăm să citiți și:

Rezerve uriașe de hidrogen s-ar putea ascunde sub statele americane, relevă o hartă unică

Forme de relief gigantice din era glaciară, descoperite în adâncurile Mării Nordului

Mega-evenimentul care ar fi reumplut Marea Mediterană în urmă cu 5 milioane de ani

Aproape un sfert dintre speciile de apă dulce sunt amenințate de extincție

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase