Hipopotamii par să-și plângă morții. Cine nu iubește documentarele despre natură? Ele aduc sălbăticia în casele noastre, permițându-ne să călătorim prin lume din confortul canapelei, însă, din când în când, surprind scene atât de sfâșietoare încât rămân întipărite în memorie pentru mult timp. Cea mai recentă astfel de scenă a fost comportamentul ciudat al unei turme de hipopotami după moartea unui mascul bătrân.
Momentul în care hipopotamii par să-și plângă morții a fost surprins în „Katavi: Paradisul Pierdut al Africii”, un nou documentar difuzat de PBS Nature, care explorează inima Văii Marelui Rift
din Africa.
Parcul Național Katavi se întinde pe mai mult de 7.800 de kilometri pătrați în vestul Tanzaniei, iar aici realizatorii au reușit să filmeze un eveniment care are loc o dată în viață, pe fondul unei secete severe ce a urmat după ploi abundente.
Sursa: YouTube
Aceste extreme climatice le pun la grea încercare chiar și pe cele mai impunătoare animale, de la lei la crocodili și hipopotami. A fost cea mai grea secetă din aproape un secol, iar animalele s-au luptat cu disperare să supraviețuiască.
Unul dintre animalele care nu au reușit să supraviețuiască a fost un mascul bătrân de hipopotam, al cărui corp umflat plutea în apă, înconjurat de restul turmei sale. Ceea ce a urmat a fost un comportament observat anterior la alte specii cunoscute că-și manifestează doliul, precum elefanții, dar foarte rar întâlnit în rândul hipopotamilor.
„O nouă zi răsare peste o turmă de hipopotami profund schimbată, masculul bătrân care le fusese protector și tată pentru pui zace mort într-unul dintre ultimele canale cu apă rămase. Pe rând, membrii turmei se apropie și încep să-l atingă cu blândețe. Nu este clar ce anume înseamnă acest comportament”, povestește naratorul documentarului.
„Pe măsură ce tot mai mulți se adună în jurul trupului său, este greu să nu interpretăm această scenă drept o formă de doliu. Sau cel puțin ca o încercare a lor de a accepta pierderea. Un astfel de ritual a mai fost observat la elefanți, dar este extrem de rar întâlnit la hipopotami”, continuă documentarul.
În 2018, cercetătorii au observat o femelă hipopotam interacționând cu cadavrul unui pui. Aceasta l-a mișcat repetat și l-a ridicat din apă, alungând crocodilii care încercau să se hrănească din el. Acest comportament agresiv era neobișnuit între hipopotami și crocodili, au declarat oamenii de știință, iar comportamentul femelei ar putea reprezenta o formă de comportament epimeletic, un termen care descrie acțiunile animalelor de a avea grijă de membrii bolnavi, răniți sau morți ai propriei specii, explică IFL Science.
Un astfel de comportament a fost observat la multe alte specii, de la primate la orci și elefanți, fiind comparat uneori cu o formă de doliu. Este unul dintre numeroasele gesturi emoționante întâlnite în natură după moartea unui animal.
Exista nu una, ci patru specii diferite de girafe. Cum au confirmat cercetătorii descoperirea?
Dinții delfinilor sunt mai speciali decât se credea. Ce simț neobișnuit ar putea avea?
Plantele au devenit mai puțin hrănitoare din cauza schimbărilor climatice
Acest animal își poate micșora creierul pentru a se pregăti de iernat