Kazahstanul a descoperit cel mai mare zăcământ de metale de pământuri rare, conținând aproximativ un milion de tone de elemente considerate vitale pentru economia viitorului, a indicat țara din Asia Centrală.
Pământurile rare cuprind 17 materii prime care sunt esențiale pentru tranziția către energia verde și sunt foarte căutate de țări precum China, Rusia, Statele Unite și Europa.
„Acesta este cel mai mare zăcământ de pământuri rare scos la lumină în Kazahstan”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Ministerului Industriei din această țară.
Zăcământul, care este situat în regiunea Karaganda din centrul Kazahstanului, conține ceriu, lantan, neodim și ytriu, au precizat aceștia.
Anunțul descoperirii are loc în ajunul primului summit UE-Asia Centrală, care începe în Uzbekistan.
Uniunea Europeană, Rusia, China și Turcia se numără printre cei care își dispută influența în regiunea bogată în resurse, scrie ScienceAlert.
Summitul va reuni liderii celor cinci țări din Asia Centrală – Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Turkmenistan și Uzbekistan – cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Antonio Costa.
Conform previziunilor Ministerului Industriei din Kazahstan, cantitatea potențială de resurse din noul sit scos la lumină- denumit chiar „Noul Kazahstan” – ar putea crește la peste 20 de milioane de tone, sub rezerva unor verificări și cercetări suplimentare necesare în acest caz.
„Acest lucru ar putea plasa Kazahstanul printre primele țări din lume cu zăcăminte de pământuri rare în viitor”, a adăugat ministerul.
Uniunea Europeană, care își propune să atingă neutralitatea carbonului până în anul 2050, este interesată de metalele rare și de resursele naturale din regiune.
Kazahstanul, o fostă republică sovietică, nu dispune de tehnologia necesară exploatării zăcămintelor sale de pământuri rare și caută, de asemenea, investițiile străine.
Supervulcanul străvechi care ascunde cel mai mare zăcământ de litiu din lume
Cel mai mare zăcământ de metale din lume se află la 4.000 de metri sub mare
Unde se află unul dintre cele mai mari zăcăminte de rubine din emisfera nordică
O nouă specie de dinozaur din Cretacic, descoperită în Spania