O nouă specie necunoscută științei până acum ar putea trăi până la 3.000 de ani
O specie de copaci bătrâni complet nouă pentru știință s-a ascuns într-o porțiune îngustă de pădure tropicală montană din Tanzania. Oamenii de știință au numit arborele care străpunge coronamentul Tessmannia princeps și bănuiesc că ar putea trăi până la 3.000 de ani.
În 2019, botanistul Andrea Bianchi și doi experți locali în plante, Aloyce și Ruben Mwakisoma, cercetau pădurile tropicale din munții Udzungwa, în partea central-sudică a Tanzaniei, când au întâlnit brusc arborele înalt de 40 de metri.
Copacul nu semăna cu niciunul pe care grupul îl mai văzuse până atunci în timpul recensământului lor forestier. Scoarța sa cenușie, de culoare maro deschis, rădăcinile sale impunătoare, frunzele maronii și florile cu miros dulceag sfidau categorizarea științifică.
Arborele descris este considerat acum ca aparținând genului Tessmannia, care include aproximativ o duzină de alte specii originare din Africa tropicală. Oamenii de știință spun că arborele „se distinge ușor” de celelalte specii din gen datorită numeroaselor sale frunzulițe.
Oamenii de știință bănuiesc că ar putea trăi până la 3.000 de ani
O cercetare amănunțită în zonele de pădure tropicală din apropiere a scos la iveală doar 100 de alți indivizi maturi din specia T. princeps, dintre care cel mai bătrân ar putea avea peste 2.000 de ani, pe baza inelelor tovarășilor săi, scrie ScienceAlert.
Sunt necesare date suplimentare cu radiocarbon pentru a confirma acest lucru, dar doar privind copacii, este destul de evident că aceștia există de mult timp.
Rădăcinile se întind uneori până la 15 metri înălțime, chiar până la prima ramură din coronament.
Copacii fac parte dintr-un „pod al ecosistemului” critic care unește două păduri vechi de 30 de milioane de ani din Tanzania.
Acest coridor verde găzduiește proiectul de restaurare al unei companii private, care încearcă să protejeze de influența umană peticele de pădure rămase, scoțând în același timp din sărăcie 5 500 de săteni. Fără continuarea lucrărilor de restaurare, Bianchi și colegii săi bănuiesc că speciile nou identificate ar fi „imediat amenințate cu pierderea habitatului”.
Un „pod al ecosistemului”
Cercetătorii estimează că mai există doar aproximativ 1.000 de exemplare de T. princeps și cred că specia este limitată în mare parte la două văi adiacente. O populație există în rezervația forestieră a satului Boma La Mzinga și în rezervația forestieră a satului Uluti.
Copacii bătrâni oferă o serie de servicii ecosistemice, inclusiv umbră, stocare de carbon și habitat pentru plante și animale. Cu toate acestea, ei sunt unele dintre cele mai amenințate plante din zilele noastre.
Pădurile lumii nu numai că se micșorează, ci și întineresc, ceea ce reprezintă o mare problemă pentru conservarea pădurilor și știința climei.
În 2018, lumea a pierdut aproape 4 milioane de hectare de pădure tropicală veche, ceea ce reprezintă aproximativ suprafața Belgiei.
Studiul a fost publicat în Phytotaxa.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Unii copaci tropicali „adoră” să fie loviți de trăsnet
Copacii nepotriviți din locuri greșite pot face orașele mai fierbinți noaptea
De câți copaci are nevoie un oraș?
Test de cultură generală. Cum pot unii copaci să trăiască mii de ani?