Test de cultură generală. Zebrele au dungi albe sau dungi negre?

01 04. 2025, 11:00

Chiar dacă pentru unii ar putea părea imposibil de a ști cu certitudine, s-ar părea că oamenii de știință au un răspuns clar la întrebarea „Zebrele au dungi albe sau dungi negre?”.

Așadar, răspunsul este… zebrele sunt negre cu dungi albe.

La prima vedere, ar părea că ar fi valabil opusul – la urma urmei, dungile negre ale multor zebre se termină pe burtă și spre interiorul picioarelor, dezvăluind restul corpului de culoare albă. Dar asta este înșelător.

Sub blana lor, zebrele au și pielea neagră

Toată blana unei zebre, atât neagră, cât și albă, crește din foliculi care conțin celule melanocite. Aceste celule sunt prezente la toate animalele și sunt în primul rând responsabile pentru generarea pigmentului care dă culoare pielii și părului. În ambele cazuri, celulele melanocitelor produc melanină – pigmentul – care este vizibil în exterior. La zebre, mesagerii chimici determină ce melanocite furnizează pigment în ce secțiune de blană, creând astfel modelul alb-negru al zebrei. Ceea ce este important la zebre este că blana lor albă reprezintă absența melaninei; albul nu este propriul său pigment. Deoarece dungile albe există doar pentru că pigmentul este refuzat, negrul este considerat a fi culoarea „implicită” a unei zebre.

Sub blana lor, zebrele au și pielea neagră. O zebră rasă, fără dungi, ar fi aproape de nerecunoscut, potrivit Britannica.

„Fiecare zebră trebuie să evite să se încălzească”

Cu toate acestea, cercetătorii încă nu sunt siguri de ce zebrele au dungi. În istoria studiului zebrelor, oamenii de știință au propus cel puțin 18 teorii diferite pentru cauzele dungilor la zebre, cu explicații variind de la camuflaj la protecție împotriva prădătorilor până la semne de unicitate precum amprenta umană. „Oamenii vorbesc despre dungile zebrelor de peste o sută de ani”, declara ecologistul Tim Caro pentru BBC Future în 2019.

Caro a povestit despre o echipă care, în timp ce studia o turmă de zebre la Hill Livery din Regatul Unit, a îmbrăcat cai în costume alb-negru și i-a lăsat liberi printre zebre și cai fără dungi false pentru a obține o perspectivă asupra scopului dungilor.

Nu toți oamenii de știință sunt convinși

Studiile recente s-au concentrat pe testarea câtorva dintre posibilele teorii pentru dungile zebrelor, cele mai populare fiind protecția împotriva muștelor și termoreglarea. Într-un studiu din 2014 realizat de Caro și alții, s-a descoperit că dungile pe animale sunt mai frecvente în regiunile cu muște, ceea ce înseamnă că insectele nu consideră că o suprafață în dungi sau alb-negru este un loc sigur pentru aterizare. Și la Hill Livery, mai puține muște aterizau pe zebre și cai cu haine în dungi decât pe cai fără haine în dungi.

Deși aceasta este una dintre cele mai testate teorii cu privire la problema dungilor, nu toți oamenii de știință sunt convinși. Alison Cobb a declarat pentru BBC Future că nu crede că evitarea muștelor este suficient de importantă pentru a declanșa o caracteristică evolutivă precum dungile. Cobb este mai degrabă în favoarea teoriei termoreglării, care presupune că dungile negre absorb căldura pentru a încălzi zebrele în frigul dimineții, iar dungile albe reflectă lumina pentru a răci zebrele în căldura după-amiezii. Cobb a spus: „Fiecare zebră trebuie să evite să se încălzească, iar muștele vor apărea în anumite locuri și în anumite perioade ale anului, dar nu reprezintă în niciun caz o amenințare la fel de clară sau frecventă ca supraîncălzirea.”

Mai multe cercetări sunt necesare pentru a afla care teorie (sau teorii) este corectă.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Animalele care se tratează singure: Ce mai putem învăța din natură?

Aveau animalele pene înaintea dinozaurilor?

Suferă și animalele de probleme de sănătate mintală?

Există și animale care se pupă între ele, așa cum fac oamenii?