Un aisberg desprins din Antarctica a scos la iveală un ecosistem nemaivăzut până acum
Un „ecosistem frumos și înfloritor” a ieșit la lumină după ce un aisberg desprins din Antarctica a dezvăluit un fund marin plin de viață. Ascuns anterior sub o cupolă de gheață, acest nou tărâm găzduiește o varietate de creaturi bizare și fascinante, inclusiv pești de gheață, păianjeni marini uriași și caracatițe.
Acest aisberg desprins din Antarctica, numit A-84, s-a desprins de platforma de gheață George VI din Antarctica în ianuarie 2025, scoțând la iveală o porțiune a fundului oceanic care nu mai fusese niciodată văzută de oameni. După acest eveniment de surpare colosal, oamenii de știință aflați la bordul navei de cercetare „R/V Falkor (too)” a Institutului Oceanic Schmidt (SUA), în Marea Bellingshausen, și-au schimbat rapid planurile, știind că au ocazia să studieze un fenomen unic.
„Am profitat de moment, ne-am modificat planul expediției și am mers direct acolo pentru a observa ce se întâmplă în adâncuri”, a declarat dr. Patricia Esquete, co-lider al expediției și cercetătoare la Centrul pentru Studii de Mediu și Marine și Departamentul de Biologie al Universității din Aveiro (Portugalia).
Un ecosistem nemaivăzut, dezvăluit de un aisberg desprins din Antarctica
Cu ajutorul vehiculului operat de la distanță ROV SuBastian, echipa a explorat fundul oceanic timp de opt zile, coborând până la adâncimi de 1.300 de metri. Observațiile lor au dezvăluit recife de corali și bureți uriași, plini de viață.
Marginile Antarcticii sunt acoperite de platforme de gheață plutitoare care atârnă deasupra mării ca niște platforme uriașe suspendate. Deși alte expediții au explorat fundul oceanic din Antarctica, oamenii de știință au rareori ocazia să studieze lumea ascunsă de sub aceste calote de gheață. Cercetătorii au fost uimiți de abundența și diversitatea vieții din acest habitat. În majoritatea mediilor marine adânci, organismele depind de un flux constant de materie organică care se scufundă de la suprafața luminată de soare. Însă aceste ecosisteme antarctice au fost sigilate sub 150 de metri de gheață timp de secole, fiind izolate de această sursă esențială de nutrienți, ceea ce face supraviețuirea lor cu atât mai extraordinară, punctează IFL Science.
„Nu ne așteptam să găsim un ecosistem atât de frumos și înfloritor. Judecând după dimensiunea animalelor, comunitățile pe care le-am observat sunt acolo de zeci, poate chiar sute de ani”, a explicat dr. Esquete.
Cum au supraviețuit aceste organisme?
Echipa speculează că aceste forme de viață își pot extrage energia din curenții oceanici, care transportă nutrienți sub stratul de gheață, menținând astfel ecosistemul. Deși procesul exact rămâne necunoscut, cercetătorii speră că studiile viitoare vor aduce mai multe răspunsuri.
„Echipa de cercetători se afla inițial în această regiune îndepărtată pentru a studia fundul oceanic și ecosistemul de la interfața dintre gheață și mare”, a declarat dr. Jyotika Virmani, directoare executivă a Institutului Oceanic Schmidt.
„Faptul că ne aflam acolo chiar în momentul în care acest aisberg s-a desprins de platforma de gheață ne-a oferit o oportunitate științifică rară. Momentele de serendipitate fac parte din emoția cercetării oceanice, ele ne oferă șansa de a fi primii care descoperă frumusețea neatinsă a lumii noastre”, încheiat ea.
Vă recomandăm să citiți și:
Specia care trăiește peste 100 de ani și devine tot mai sănătoasă de la un an la altul
Păsările urbane se mișcă mai mult decât cele din mediul rural
Iată cum furnicile ar putea rezolva problemele traficului urban
Aproape un sfert dintre speciile de apă dulce sunt amenințate de extincție