Cercetătorii de la St. Olaf College și Universitatea din Denver (ambele din SUA) au descoperit că muștele hawaiene și-au evoluat auzul pentru a intercepta cântecele de împerechere ale greierilor Teleogryllus oceanicus.
Studiul, publicat în Current Biology, sugerează că aceste muște au fost aduse în Hawaii de către coloniștii polinezieni și de navele europene de marfă.
Muștele hawaiene și-au evoluat auzul pentru a depista greieri. Musca parazită a dezvoltat rapid un auz mai sensibil la frecvențele sunetelor emise de greieri, care s-au schimbat rapid în timp. Această adaptare îmbunătățește capacitatea muștelor de a localiza gazde pentru larvele lor, sporindu-le șansele de supraviețuire.
„Este important să înțelegem cum evoluează sistemele senzoriale ale ascultătorilor neintenționați, deoarece acest lucru ne arată modurile fascinante prin care animalele se adaptează pentru a supraviețui și prospera. Muștele parazite care ascultă cântecele greierilor sunt un exemplu clar de mod în care unele specii dezvoltă abilități incredibile de a detecta sunete sau semnale care nu le sunt destinate”, explică Norman Lee, profesor asociat de biologie la St. Olaf și directorul Programului de Neuroștiințe.
Studii anterioare conduse de Robin Tinghitella, profesor asociat de biologie la Universitatea din Denver, au arătat că unii greieri masculi din Hawaii au evoluat noi tipuri de cântece datorită mutațiilor la nivelul aripilor, pentru a evita să devină gazde pentru larvele femelei de Ormia ochracea, musca parazită. Drept răspuns, muștele au dezvoltat o capacitate îmbunătățită de a detecta locația greierilor masculi, ceea ce a dus la declinul celor care nu au adoptat cântece noi.
„Acesta pare a fi un exemplu clasic de adaptare și contra-adaptare, un joc evolutiv continuu între greieri și muște. Vor evolua greierii noi cântece pentru a scăpa de muște? Vor dezvolta muștele metode noi de localizare a gazdelor? Suntem nerăbdători să vedem ce se va întâmpla în continuare”, spune Tinghitella.
Pentru a investiga acest fenomen, echipa de cercetători a colectat muște Ormia ochracea din Hawaii și Florida pentru a le compara. Au fost realizate două tipuri de experimente: comportamentale și neuronale, menite să măsoare răspunsul muștelor la diferite tipuri de cântece de greier, precum cele de tip „tors”, „zăngănit” și cele tipice.
Rezultatele au arătat că muștele din Hawaii și-au dezvoltat un sistem auditiv mai sensibil, permițându-le să localizeze mai bine aceste cântece noi. Pe teren, cercetătorii au constatat că, deși muștele parazite din Hawaii preferă cântecele tipice, mai intense, ele sunt totuși capabile să detecteze și cântecele mai slabe, precum „torsul” și „zăngănitul”.
„Această cercetare ne ajută să înțelegem întrebări mai mari, cum ar fi modul în care animalele navighează prin mediu, își găsesc hrana sau evită prădătorii. Mai mult, strategiile unice ale acestor ‘spioni’ naturali pot inspira inovații tehnologice. În esență, descoperim mecanismele ascunse ale naturii și folosim aceste cunoștințe pentru a avansa știința și societatea”, spune Lee.
Cercetătorii recomandă ca studiile viitoare să compare pragul neuronal al muștelor și greierilor din Hawaii pentru a determina dacă sistemul auditiv al femelelor de greier a evoluat și el pentru a detecta mai bine cântecele modificate ale masculilor.
„Implicarea în cercetări de vârf le permite studenților de la St. Olaf să aplice cunoștințele acumulate, să dezvolte abilități tehnice și să experimenteze modul real în care se desfășoară știința, contribuind în același timp la descoperiri semnificative”, adaugă Lee.
Ce au descoperit cercetătorii după ce au disecat pentru prima dată cea mai rară balenă din lume
Studiu: Salvarea animalelor „bătrâne și înțelepte” este vitală pentru supraviețuirea speciilor
Test de cultură generală. Unde trăiesc pinguinii și urșii polari?
Test de cultură generală. Ce animal e mai mare atunci când este pui decât atunci când este adult?