Cu o efervescență proaspătă și un parfum de hamei, o bere rece ne atinge toate simțurile. Dar, pe măsură ce clima se schimbă, la fel se întâmplă și cu profilul de aromă al uneia dintre cele mai populare băuturi din lume.
Cu gustul său satisfăcător și ispititor, puține băuturi evocă un sentiment la fel de familiar ca o bere proaspăt turnată.
„Nu este doar amară, nu este doar dulce, aproape că te invită la următoarea înghițitură, iar aceasta este o calitate foarte greu de descris”, spune Mirek Trnka, cercetător la Institutul de cercetare a schimbărilor globale al Academiei de Științe din Republica Cehă.
Aroma berii este creată de o simfonie complexă de compuși chimici din trei ingrediente: hamei, drojdie și orz maltat. În prezent însă, schimbările climatice amenință producția a două dintre aceste ingrediente – orzul și hameiul.
Trnka și colegii săi spun că toate culturile tradiționale pe care producătorii de bere se bazează pentru a crea bere – denumite hamei nobil – vor deveni „mai dificil de cultivat”, potrivit BBC.
Cercetările lui Trnka arată că producția de hamei nobil a scăzut cu 20% din anii 1970 în unele dintre cele mai mari regiuni de cultivare a hameiului din Europa. Alfa acizii sunt compușii-cheie din hameiul nobil care dau berii gustul său amar distinctiv, iar studiul lui Trnka concluzionează că nivelurile de alfa acizi vor scădea cu 31% până în 2050.
Cercetările climatice ale lui Trnka și ale colegilor săi s-au axat pe soiurile de hamei nobil. Creșterea temperaturilor cauzată de schimbările climatice a devansat cu 13 zile începutul sezonului de creștere în Germania și Cehia între 1970 și 2018, iar coacerea a avut loc cu 20 de zile mai devreme.
Proiecțiile lui Trnka sugerează că, până în 2050, producția de hamei nobil va scădea între 4,1 și 18,4% în comparație cu perioada 1989-2018, împreună cu o scădere similară a conținutului de acid alfa, din cauza temperaturilor în creștere și a secetelor mai frecvente.
În timp ce unele efecte ale căldurii extreme și ale secetei pot fi depășite prin irigare, la temperaturi foarte ridicate, plantele nu mai cresc, iar unele boli prosperă.
A fost descoperit încă un efect al schimbărilor climatice asupra oamenilor
Termenul ONU pentru noile obiective climatice, ratat de majoritatea țărilor
Microbi unici descoperiți în pădurea Amazoniană ar putea influența schimbările climatice
Schimbările climatice forțează cultivatorii de șofran să se adapteze