Home » Natură » Un studiu a descoperit că maimuțele își dau seama atunci când oamenii se țin de glume

Un studiu a descoperit că maimuțele își dau seama atunci când oamenii se țin de glume

Publicat: 07.02.2025

Maimuțele pot avertiza cu privire la pericole, pot înțelege ignoranța și pot ajuta la umplerea golurilor de cunoștințe, arată un nou studiu.

O echipă de cercetători a demonstrat că maimuțele pot recunoaște atunci când cineva nu știe ceva și pot interveni pentru a-l ajuta, confirmând pentru prima dată că acestea posedă o formă de teorie a minții.

Chris Krupenye, coautor al studiului, explică faptul că abilitatea de a înțelege când altcineva nu are informația necesară este esențială pentru comportamentele sociale avansate. La oameni, teoria minții este ceea ce ne permite să cooperăm, să comunicăm și să lucrăm împreună strategic.

Timp de decenii, cercetătorii au dezbătut dacă primatele non-umane au această capacitate. Acum, acest nou studiu sugerează că maimuțele pot avertiza cu privire la pericole și nu doar înțeleg ignoranța altora.

Un studiu a descoperit că maimuțele pot avertiza cu privire la pericole. Experimentul care a schimbat percepția asupra inteligenței primatelor

Krupenye și coautorul Luke Townrow, doctorand la Johns Hopkins, au testat acest fenomen pe trei bonobo (Teco, Nyota și Kanzi) de la centrul Ape Initiative.

Experimentul părea simplu: un cercetător ascundea un strugure sau un Cheerio sub unul dintre trei pahare. Un al doilea cercetător, Townrow, trebuia apoi să ghicească unde se află recompensa.

Dacă Townrow văzuse unde fusese ascunsă gustarea, maimuțele nu reacționau. Dar dacă Townrow nu știa unde este ascunsă, bonobo indicau rapid locația corectă.

„Își întindeau degetele prin plasă, era clar că încercau să comunice”, a spus Krupenye.

Acest comportament demonstrează că maimuțele nu doar că știu unde este hrana, dar și că înțeleg că partenerul lor nu știe acest lucru. Aceasta este o dovadă clară că pot deține simultan două perspective diferite asupra aceleiași situații, notează Interesting Engineering.

O descoperire revoluționară: „Teoria minții” ar putea fi mai veche decât credeam

Până acum, această abilitate era considerată exclusiv umană, legată de dezvoltarea limbajului și a predării active. Dar acest experiment sugerează că „teoria minții” a evoluat acum milioane de ani, într-un strămoș comun al oamenilor și maimuțelor mari.

Unii critici consideră experimentul ca fiind controversat, dar rezultatele sunt greu de ignorat. Cercetătorii plănuiesc acum să exploreze dacă maimuțele nu doar ghidează comportamentul partenerului lor, ci și încearcă să-i influențeze convingerile.

„Ceea ce am demonstrat este că maimuțele vor comunica cu un partener pentru a-i schimba comportamentul. Întrebarea cheie este: vor încerca ele să schimbe și gândurile sau convingerile acestuia?”, concluzionează Townrow.

Acest studiu, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, ar putea rescrie modul în care înțelegem inteligența și conștiința animalelor.

Vă recomandăm să citiți și:

O specie de viespe poate consuma alcool toată săptămâna fără să se îmbete

Test de cultură generală. Ce animal poate face 44 tumbe pe secundă?

Surprinzător: gândacii au rămas neschimbați timp de milioane de ani!

Speciile mai sociale trăiesc mai mult, potrivit unui studiu

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase