Pământul fierbe și se agită sub un vârf submarin numit Axial Seamount, situat la 480 de kilometri de coasta Oregonului. Această activitate cauzează umflarea muntelui într-un tipar schimbător, ceea ce sugerează o erupție iminentă. Ce se întâmplă cu cel mai activ vulcan din Pacificul de Nord-Est?
Acest fenomen i-a determinat pe oamenii de știință să prezică faptul că vulcanul submarin va erupe înainte de sfârșitul anului 2025.
„Axial este cel mai activ vulcan din Pacificul de Nord-Est, lucru pe care mulți nu îl știu, pentru că este ascuns sub ocean”, a declarat vulcanologul Bill Chadwick în podcastul Oregon Public Broadcasting.
Structura de tip scut a acestui vârf submarin indică faptul că muntele s-a format din lavă fluidă. Prin urmare, erupția nu va fi explozivă, ci va crăpa doar suprafața, permițându-i magmei să se scurgă și să formeze un nou fund oceanic, fără a genera evenimente dramatice precum un tsunami. Cercetătorii care monitorizează acest vulcan submarin începând din 1997 au observat recent o creștere semnificativă a numărului de cutremure din zonă, ajungând la sute pe zi.
Rata de activitate seismică a vulcanului Axial Seamount a crescut constant timp de cel puțin 6 luni, însă „nu poate continua așa la nesfârșit”, explică Chadwick și colegul său, geofizicianul Scott Nooner, de la Universitatea din Carolina de Nord (SUA), într-o postare pe blog. Deși această erupție subacvatică inevitabilă nu reprezintă o amenințare pentru oameni, monitorizarea vulcanului îi poate ajuta pe cercetători să prezică mai bine evenimentele vulcanice periculoase.
Axial Seamount a erupt de trei ori în ultimii 30 de ani, inclusiv în 1998 și 2011. Ultima erupție a avut loc în 2015, iar muntele submarin a ajuns acum la aceeași dimensiune de inflație care a precedat acel eveniment.
Umflarea este cauzată de presiunea magmei care forțează ridicarea suprafeței muntelui. Un studiu recent al datelor seismice a identificat mai multe rezervoare de magmă sub vulcan. Acestea se află asimetric în crusta superioară a Pământului, sub straturi de bazalt și gabro, roci bogate în magneziu și fier.
Echipa de cercetare a identificat și conexiunea dintre acoperișul principalului rezervor de magmă și fisurile eruptive de pe fundul oceanic. Cu toate acestea, există multe întrebări rămase fără răspuns. „Motivul conexiunii dintre zona de topire ridicată și fisurile eruptive de lângă peretele estic al calderei în 1998, 2011 și 2015 rămâne neclar”, scriu geofizicianul Jidong Yang, de la Universitatea de Petrol din China, și colegii săi.
Axial Seamount se află la intersecția plăcii tectonice Juan de Fuca cu placa Pacificului. În această zonă, noul fund oceanic se formează treptat, fiind împins în afară de presiunea plăcilor tectonice care se ciocnesc.
„Sperăm că lecțiile pe care le învățăm aici le pot fi aplicate vulcanilor din întreaga lume”, spune Chadwick.
Cercetarea a fost publicată în revista Nature.
Test de cultură generală. De ce este fluviul Amazon dificil de traversat?
Cum sunt afectate balenele de poluarea fonică?
De ce nu poate fi vizitată cea mai mare cascadă de pe Pământ?