Home » Natură » Care este singurul animal care, mai mereu, naște pui cvadrupleți identici?

Care este singurul animal care, mai mereu, naște pui cvadrupleți identici?

Publicat: 30.01.2025

Învățăm ceva nou în fiecare zi și, uneori, acel ceva vine sub forma unui videoclip adorabil cu o femelă de tatu cu nouă benzi gravidă căreia i se face o ecografie. Știai că aceasta poate naște pui cvadrupleți identici?

Grație acestui videoclip aflăm că micii noștri prieteni „blindați” sunt chiar mai ciudați decât par: practic, femelele de tatu cu nouă benzi rămân însărcinate doar cu cvadrupleți identici.

Poate suna surprinzător să afli că, atunci când femelele tatu se „ocupă de perpetuarea speciei”, doar un singur ovul este fertilizat. Totuși, la fel ca oamenii, tatuul cu nouă benzi este capabil de poliembrionie, adică dezvoltarea mai multor embrioni dintr-un singur ovul fertilizat. Așa ajungem uneori să avem gemeni sau tripleți identici, explică IFL Science.

Însă, tatuul cu nouă benzi prezintă poliembrionie obligatorie, ceea ce înseamnă că această diviziune are loc în fiecare sarcină, ducând aproape întotdeauna la pui cvadrupleți identici. Este singura specie de vertebrate cunoscută cu acest atribut, deși descoperirea recentă că tatuul cu nouă benzi este, de fapt, compus din patru specii diferite ar putea aduce noi informații.

De ce produce tatuul aproape mereu pui cvadrupleți identici?

Motivul pentru care aceste animale au evoluat în așa fel încât să producă aproape întotdeauna cvadrupleți identici nu este pe deplin clar. Totuși, există beneficii evidente: a avea mai mulți pui deodată crește șansele ca măcar unul dintre ei să supraviețuiască și să-și transmită genele mai departe.

Acesta nu este singurul aspect neobișnuit al sarcinii femelelor tatu cu nouă benzi. După fertilizare, embrionul nu se implantează imediat în peretele uterului, ci „așteaptă” câteva luni. Acest proces, numit implantare întârziată, îi permite embrionului să fie susținut de fluidele din mucoasa uterină până când este momentul potrivit pentru a se implanta și a se diviza.

Și de ce se întâmplă asta? Pentru că acest mecanism le permite femelelor să nască primăvara, când vremea e mai caldă și există hrană din abundență. Dacă trebuie să hrănești patru pui și să produci lapte pentru toți, ai nevoie de o mulțime de „gustări”.

Laptele mamei și „armura” puilor

O altă surpriză? Deși tatu se hrănesc mai ales cu insecte, laptele matern este bogat în calciu și fosfor, esențiale pentru dezvoltarea carapacei puilor.

La naștere, puii de tatu încă nu au plăcile osoase întărite, dar acest lucru se schimbă rapid datorită alimentației.

Vă recomandăm să citiți și:

Secretul pisicilor portocalii a fost în sfârșit rezolvat după 60 de ani

Test de cultură generală. Ce sunt rechinii: pești sau mamifere?

Pajiștile mici de flori sălbatice din orașe, o alternativă bună pentru insecte

Test de cultură generală. Cât de repede zboară curcanii?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase