O pată albă misterioasă care apare uneori în apropierea aurorei boreale a fost explicată pentru prima dată

19 01. 2025, 16:00

O pată albicioasă, cenușie, care apare uneori pe cerul nopții alături de aurora boreală, a fost explicată pentru prima dată de cercetătorii de la Universitatea din Calgary (Canada).

Articolul, care a fost publicat în revista Nature Communications, explorează o „emisie continuum structurată” care este asociată cu aurora boreală.

„Veți vedea această aurora verde dinamică, veți vedea o parte din aurora roșie în fundal și, dintr-o dată, veți vedea această emisie structurată – aproape ca un petic – în tonuri de gri sau alb legată de aurora”, a explicat Emma Spanswick, PhD, autor principal al articolului și profesor asociat la Departamentul de Fizică și Astronomie din cadrul Facultății de Științe de la UCalgary.

Spanswick spune că pata albă a mai fost menționată în lucrări științifice, dar nu a fost niciodată explicată.

Lucrarea echipei sale concluzionează că este „mai mult ca sigur o sursă de căldură” și sugerează că aurorele boreale sunt mai complexe decât se credea anterior.

O pată albicioasă cenușie

Spanswick spune că descoperirea a fost posibilă deoarece un progres în tehnologia aparatelor foto permite atât fotografilor amatori, cât și oamenilor de știință să vadă imagini în culori reale ale cerului nocturn.

Cercetarea echipei a venit după ce a existat un interes reînnoit odată cu descoperirea și observațiile fenomenului de lumină purpurie cunoscut sub numele de STEVE – sau Strong Thermal Emission Velocity Enhancement.

„Există similitudini între ceea ce vedem acum și STEVE”, explică Spanswick. „STEVE se manifestă ca această structură în tonuri de mov sau gri, scrie EurekAlert.

Cum a fost posibilă descoperirea?

„Ca să fiu sincer, înălțimea spectrului dintre cele două este foarte similară, dar aceasta, din cauza asocierii sale cu aurora dinamică, este aproape încorporată în aurora. Este mai greu de distins dacă te uiți la el, în timp ce STEVE este separat de auroră – o bandă mare care traversează cerul.”

Cea mai recentă cercetare este, de asemenea, semnificativă deoarece include trei studenți de la UCalgary, inclusiv studentul Josh Houghton, care a fost inițial angajat ca stagiar în cadrul proiectului.

Spanswick spune că Houghton a făcut o mare parte din analiza cercetării, ceea ce a dus la participarea sa la articolul din Nature în calitate de student de licență.

Houghton va continua cercetarea ca parte a tezei sale de licență, înainte de a-și începe masteratul la UCalgary anul viitor.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Oamenii de știință au observat, în premieră, un semnal de auroră, provenit de la Soare

Concediile în Țările Nordice. Iarna „încălzită” de aurora boreală, în satele „bântuite” de troli

Aurora boreală ar fi putut contribui la scufundarea Titanicului, dar și la salvarea supraviețuitorilor

Conform unei descoperiri surprinzătoare, un nou tip de auroră observat recent nu este de fapt o auroră