Pentru melcul de mare Goniobranchus reticulatus (cunoscut anterior sub numele de Chromodoris reticulata), sexul este literalmente „de unică folosință”. Într-un studiu din 2013, această specie a devenit primul animal cunoscut care se reproduce folosind un „penis de unică folosință”, pe care îl aruncă după împerechere și își poate regenera penisul în 24 de ore; dar această abilitate nu este nelimitată.
Se pare că acești melci marini au cel puțin două alte penisuri „de rezervă”, păstrate intern. Acest animal își poate regenera penisul în aproximativ 24 de ore după ce este pierdut cel dinainte.
În lumea animală, competiția pentru reproducere a dus la dezvoltarea unor penisuri cu forme uimitoare, deseori prevăzute cu structuri spinoase destinate să îndepărteze sperma rivalilor. La fel stau lucrurile și pentru acești melci marini.
Totuși, eficiența în eliminarea spermei rivale vine cu riscul de a-și deteriora propriul organ. Prin urmare, a avea un penis nou gata de utilizare după pierderea celui vechi reprezintă o strategie inteligentă pentru a maximiza șansele de reproducere.
„Acești melci compensează costul pe termen scurt al scăderii oportunităților reproductive, cauzate de pierderea penisului, prin avantajul reproductiv obținut prin înlăturarea spermei în contextul unei competiții intense”, au scris autorii studiului, publicat în Biology Letters.
„De asemenea, ei reduc acest interval de timp folosind o structură spiralată care permite pregătirea rapidă a următorului penis. Astfel, penisul de unică folosință oferă un exemplu în care selecția sexuală este la fel de importantă pentru hermafrodiții simultani precum este pentru speciile cu sexe separate”, scriu cercetătorii.
Dacă vă întrebați „e o tactică bizară pentru masculi, dar oare ce fac femelele?”, trebuie menționat că, la această specie, toți indivizii își aruncă penisurile după împerechere. Asta pentru că fiecare partener este hermafrodit simultan, având atât organe genitale masculine, cât și feminine. În timpul copulației, ambii parteneri își introduc penisul în vaginul celuilalt, iar la final, fiecare renunță la organul folosit și merge mai departe, explică IFL Science.
Deși pare extrem să-ți pierzi părți din corp după împerechere, există specii de melci marini care duc această abilitate la un alt nivel. Unele practică autodecapitarea, rămânând doar cu capul, care, într-un act uimitor, supraviețuiește câteva zile fără corp, înainte de a regenera unul nou.
Test de cultură generală. Ce sunt rechinii: pești sau mamifere?
Test de cultură generală. Cât de repede zboară curcanii?
Cercetătorii au descoperit că unii pești sunt atât de stresați încât le afectează creierul
S-a demonstrat pentru prima dată că o specie de crab simte durerea