Un nou studiu arată că, de fapt, coralii trebuie să se afle la o distanță de doar câțiva metri unii de alții pentru a se reproduce cu succes, ceea ce îi face vulnerabili în contextul încălzirii globale.
Cercetarea internațională, condusă de profesorul Peter Mumby de la Universitatea din Queensland, a măsurat succesul unui eveniment natural de reproducere în luna martie 2024.
„În ceea ce a fost o surpriză, am văzut că, în realitate, coralii trebuie să se afle la mai puțin de 10 metri unul de celălalt și, de preferință, la o distanță mai mică pentru ca fertilizarea să aibă loc”, a declarat profesorul Mumby.
„Știam că ei nu pot fi prea departe unul de altul, dar am descoperit că trebuie să fie mai aproape decât ne-am fi așteptat.
„Impactul schimbărilor climatice, cum ar fi înălbirea, ucide și reduce densitatea coralilor, așa că suntem îngrijorați că indivizii ar putea ajunge prea departe unul de altul pentru a se reproduce cu succes.”
Pentru a cuantifica succesul reproducerii, echipa a plasat containere deasupra a 26 de colonii de corali de pe un recif din Palau, Micronezia, în timpul perioadei în care coralii, în majoritate hermafrodiți, eliberau ouă.
„Containerele au capturat o parte din ouăle fiecărui coral și au plutit în derivă la suprafață, unde au urmat mareea”, a declarat profesorul Mumby. „Deși ouăle nu puteau scăpa, sperma putea intra în container și fertiliza ouăle.
„După o oră de plutire în derivă, proporția de ouă fertilizate a fost notată pentru fiecare tip de coral, împreună cu distanța față de corali similari”.
Fertilizarea a fost în medie de 30% atunci când coralii erau foarte aproape, dar a scăzut la mai puțin de 10% la o distanță de 10 metri și a fost practic zero la 20 de metri.
Dr. Christopher Doropoulos, coautor al studiului, de la CSIRO, agenția științifică națională a Australiei, a declarat că reproducerea coralilor este fundamentală pentru rezistența și evoluția populației.
„În viitor, s-ar putea să avem nevoie să ajutăm coralii să continue această parte esențială a vieții lor”, a declarat Dr. Doropoulos.
„Înțelegerea importanței vecinătăților locale oferă ținte tangibile pentru intervenții precum restaurarea coralilor.
„În mod ideal, densitatea coralilor ar fi monitorizată în locații importante și restaurarea ar fi efectuată pentru a readuce densitatea la nivelurile necesare pentru reproducerea cu succes.”
Profesorul Mumby a lucrat la eforturile de reparare a recifelor de corali deteriorate, scrie EurekAlert.
„Munca din ultimii 5 ani pe Marea Barieră de Corali prin intermediul Programului de restaurare și adaptare a recifelor contribuie, de asemenea, la definirea acestor praguri critice pentru a ajuta practicienii din domeniul restaurării să stabilească obiective de densitate pentru a ajuta la menținerea populațiilor de corali”, a spus el.
Studiul a fost finanțat de Fundația McCusker și de Reef Restoration & Adaptation Program al guvernului australian.
Cercetarea este publicată în Proceedings of the National Academy of Sciences USA (PNAS).
Reuniune de urgență după ce 77% dintre zonele cu recife de corali ale lumii s-au albit
Reziduuri de la 10 medicamente comune, detectate în coralii din Golful Aqaba
Al patrulea eveniment global de albire a coralilor din ultimii 30 de ani
Construcția unui turn olimpic din Tahiti ar putea devasta coralii