Treisprezece aparate de vapat sunt aruncate în fiecare secundă în Regatul Unit – mai mult de un milion pe zi – ceea ce duce la un „coșmar ecologic”, potrivit unui studiu recent.
S-a înregistrat, de asemenea, o creștere a numărului de aparate de vapat „big puff”, care sunt mai mari și pot conține până la 6.000 de fumuri, iar cele de unică folosință au în medie 600. Potrivit studiului, în fiecare săptămână sunt cumpărate trei milioane de astfel de țigări electronice mari. În prezent, 8,2 milioane sunt aruncate sau reciclate incorect în fiecare săptămână, notează The Guardian.
Începând din iunie 2025, va fi ilegală vânzarea de țigarete electronice de unică folosință, o măsură menită să combată deteriorarea mediului și utilizarea lor pe scară largă de către copii. Vapoarele vor putea fi vândute numai dacă sunt reîncărcabile sau conțin un cartuș reîncărcabil.
Dar toate tipurile de aparate conțin baterii litiu-ion, care sunt periculoase dacă sunt zdrobite sau deteriorate, deoarece pot provoca incendii în camioanele de gunoi sau în centrele de deșeuri și reciclare. Aceste incendii sunt în creștere în Regatul Unit, cu o majorare de de 71% înregistrată anul trecut, față de 2022.
De asemenea, ecologiștii le consideră risipitoare și dăunătoare ecosistemului, deoarece conțin materiale valoroase și critice, cum ar fi litiul și cuprul, care ajung la gunoi. Numărul de țigări electronice aruncate anual ar putea alimenta în schimb 10.127 de vehicule electrice. De asemenea, acestea sunt toxice pentru animalele sălbatice dacă sunt aruncate la gunoi, ceea ce se întâmplă adesea.
Grupul de campanie solicită luarea de măsuri urgente, inclusiv sisteme de preluare în magazine, ca parte a unui sistem propus de acordare a licențelor pentru vânzarea lor, și mai multe informații afișate pe dispozitivul de vapat și în magazine cu privire la modul în care aceștia pot fi reciclați.
„Producătorii sunt infinit de creativi cu produsele lor pentru a evita viitoarea interdicție privind aparatele de unică folosință. În timp ce interdicția actuală va elimina de pe piață unele dintre cele mai poluante produse, am putea avea nevoie de o legislație mai flexibilă pentru a face față provocărilor continue ale noilor produse care apar pe piață”, a declarat Scott Butler, director executiv al Material Focus, compania care a comandat studiul.
Chiar și fără nicotină, vapatul afectează sănătatea vasculară și nivelul de oxigen, arată un studiu
Bărbații tineri care vapează ar putea fi expuși unui risc mai mare de boli de inimă
Câți dintre copii cunosc pe cineva care a consumat substanțe psihoactive sau droguri?
Femeile care vor să rămână însărcinate ar trebui să renunțe la vaping, arată un studiu