Ce au descoperit cercetătorii după ce au disecat pentru prima dată cea mai rară balenă din lume

18 12. 2024, 14:30

Disecția celei mai rare balene din lume i-a oferit poporului indigen și cercetătorilor din Noua Zeelandă o oportunitate unică de a învăța mai multe despre una dintre „taoka”-urile (comorile) lor, conform limbajului cultural Māori din Insula de Sud. Mamiferul marin, o balenă din specia Mesoplodon traversii, are doar șase exemplare confirmate până în prezent și niciunul observat în viață.

Pe 4 iulie, angajații Departamentului pentru Conservare (DOC) au investigat raportările despre o balenă eșuată în apropierea satului de pescari Taieri Mouth. La fața locului, au descoperit un mascul de cinci metri din specia Mesoplodon traversii, ceea ce a reprezentat o oportunitate rară și esențială de a studia această specie. Aceasta a fost prima dată când un exemplar complet de balenă Mesoplodon traversii a fost recuperat pentru examinare, marcând o descoperire semnificativă în domeniu.

Disecția celei mai rare balene din lume a reprezentat nu doar o premieră științifică, ci și o colaborare inovatoare între hapū (subtriburi) Māori și cercetători, combinând cunoștințele indigene cu cele occidentale.

„Acest proces a fost condus de rakatahi (tinerii noștri) și ghidat de invitați de seamă din Ngāti Wai, precum Hori Parata și fiul său Te Kaurinui, care sunt tōhuka (experți) în lucrul cu aceste taoka (comori)”, a explicat Rachel Wesley, membră a Rūnanga.

„Prin combinarea cunoștințelor liderilor din te ao Māori cu cele ale oamenilor de știință, tinerii noștri pot reînvia matauraka (cunoștințe) străvechi și dezvolta un sistem de cunoaștere aprofundat pentru generațiile viitoare”, spune cercetătoarea

Disecția celei mai rare balene a dus la descoperiri anatomice inedite

Disecția a scos la iveală trăsături anatomice interesante, inclusiv existența unor dinți vestigiali mici în maxilarul superior. Astfel de structuri vestigiale sunt relicve evolutive care odinioară aveau un rol mai important, dar care, în lipsa unei presiuni evolutive, au fost păstrate într-o formă redusă.

Un alt exemplu de structură vestigială la balene este reprezentat de membrele posterioare reduse, rămășițe ale strămoșilor lor tereștri de acum aproximativ 50 de milioane de ani. La balenele moderne, acestea sunt reduse la mici fragmente ale șoldului, care încă pot avea un rol reproductiv, explică IFL Science.

Alte observații fascinante includ prezența a nouă camere stomacale și indicii privind alimentația și comunicarea speciei.

„În unele dintre aceste stomacuri am găsit ciocuri de calmari și lentile oculare de calmari, câțiva viermi paraziți și poate alte fragmente de organisme pe care încă nu le-am identificat complet. Un parazitolog va studia aceste mostre pentru a afla mai multe”, a spus Anton van Helden, consilier în științele marine la DOC.

Speranțe pentru conservare

Deși moartea unui exemplar atât de rar este o pierdere pentru specie, informațiile obținute ar putea contribui la eforturile viitoare de conservare a balenelor Mesoplodon traversii. Exemplarul a fost numit Ōnumia de către Te Rūnanga o Ōtākou, în onoarea zonei unde a fost descoperit, la gura râului Taiari, reînnodând o practică tradițională care leagă comunitatea de mediul înconjurător.

Prin aceste eforturi, știința modernă și înțelepciunea indigenă își dau mâna pentru a înțelege și proteja o specie enigmatică, dar valoroasă.

Vă recomandăm să citiți și:

Caracatițele fac echipă cu peștii și vânează împreună, au descoperit oamenii de știință

Cum respiră sub apă o șopârlă parcă desprinsă din desenele animate?

Zgomotele înfiorătoare auzite în Groapa Marianelor, în sfârșit explicate

O creatură nemuritoare poate crea o formă de cancer contagioasă