Test de cultură generală. Unde trăiesc pinguinii și urșii polari?

17 12. 2024, 11:00

Urșii polari și pinguinii sunt două specii de animale foarte îndrăgite. Dar unde trăiesc pinguinii și urșii polari?

Ați fost vreodată curioși cu privire la Ursus maritimus, cunoscuți mai bine drept urși polari? Aceste mamifere blănoase sunt înotători excelenți și trăiesc în oceanele înghețate din nordul îndepărtat. Dar cu privire la pinguini.

Unde trăiesc pinguinii și urșii polari? Și cum arată viața lor?

Unde trăiesc pinguinii și urșii polari? Începem cu urșii

Majoritatea urșilor polari trăiesc în regiunea Arctică, mai precis la nord de Cercul Polar, până la Polul Nord. Totuși, conform Federației Naționale pentru Faună Sălbatică (National Wildlife Federation), aceștia pot fi găsiți și la sud de Cercul Polar, în Golful Hudson și Golful James din Canada, precum și în Alaska, Rusia, Groenlanda și pe unele insule nordice care îi aparțin Norvegiei, cum ar fi arhipelagul Svalbard.

Potrivit World Wildlife Fund (WWF), 60% dintre subpopulațiile de urși polari se află în Canada.

Urșii polari preferă gheața marină, unde vânează prada lor favorită: focile. În lipsa gheții marine, aceștia pot fi întâlniți pe uscat sau înotând printre bucăți de gheață plutitoare, mai ales în perioadele mai calde.

Greutatea urșilor polari variază considerabil. Masculii sunt, de obicei, mai mari decât femelele. Un mascul adult poate cântări peste 770 de kilograme, în timp ce o femelă adultă poate ajunge până la 450 kg. Un pui de urs polar la naștere cântărește aproximativ 0,7 kg, potrivit USA Today.

Unde găsim pinguini?

Pinguinii sunt păsări fascinante, cu 18 specii care trăiesc aproape exclusiv în emisfera sudică. Singura excepție este pinguinul de Galápagos (Spheniscus mendiculus), care poate fi găsit la nord de ecuator.

Dimensiunile și greutatea pinguinilor variază considerabil de la o specie la alta. Înălțimea variază de la 38 de centimetri până la 1,07 metri. Iar greutatea variază între 1 kg și 40 kg. Cei mai mari pinguini sunt pinguinii imperiali (Aptenodytes forsteri), care au o înălțime medie de 1,15 m și pot cântări până la 40 kg.

La polul opus, cei mai mici sunt pinguinii mici (Eudyptula minor). Aceștia ating o lungime de 25–30 cm și cântăresc între 1 și 1,5 kg, masculii fiind ușor mai mari decât femelele.

Pinguinii trăiesc în oceane și pe coaste, preferând insulele și regiunile continentale izolate, unde lipsa prădătorilor tereștri le permite să supraviețuiască fără capacitatea de a zbura. Sunt perfect adaptați vieții marine, iar unele specii își pot petrece luni întregi pe mare.

Pinguinii au evoluat pentru a excela la înot și scufundări, având un corp aerodinamic și aripi specializate care funcționează pe post de înotătoare. Aceștia sunt un exemplu impresionant al adaptării faunei sălbatice la medii extreme, de la tropice la poli, scrie PBS.

Vă recomandăm să citiți și:

Virusurile blocate în ghețari s-au adaptat pentru a supraviețui condițiilor meteo extreme

Cercetătorii au descoperit forțe ascunse care fac continentele să se înalțe

Am putea folosi vulcanii pentru a produce electricitate?

„Poarta către lumea de dincolo” din Siberia se deschide din ce în ce mai mult